Problem med råttor och ohyra i Norrköping

Det är problem med råttor, vägglöss och duvor i en del stadsdelar i Norrköping. Hyresbostäder satsar på utbildningskampanjer.

Problem med råttor bidrar till otrivsel men också skador.

Problem med råttor bidrar till otrivsel men också skador.

Foto: Matz Glimhed

Norrköpings kommun2019-08-26 22:00

På måndagen höll kommunfullmäktige i Norrköping höstens första sammanträde. Ett rekordkort sammanträde som var över på drygt en timme.

Sverigedemokraternas gruppledare Darko Mamkovic undrade om ohyra.

– Jag har blivit kontaktad av invånare i Hageby, de upplever att det är råttinvasion. Jag har inte varit på plats men undrar nu om kommunen är medveten om det eventuella problemet,  och om det är ett problem, vilka åtgärder har vidtagits, frågade han.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C), som också är ordförande i tekniska nämnden svarade:

– Det här är ett jättestort problem helt klart. Kommunens eget fastighetsbolag Hyresbostäder medger att de har problem med råttor, vägglöss och duvor ute på balkongerna. 

Hon menade att det är ett gemensamt ansvar för de som bor i husen, Hyresbostäder och kommunen att få ordning på problemen.  Beroende på om det gäller att hålla rent inne i husen eller i parker runtomkring.

– Hyresbostäder försöker hålla ordning i soprummen. De har undervisat och gjort hembesök och förklarat hur sopor ska hanteras. Men de som bor i husen måste sköta sophanteringen.

Det är inte bara i bostadshusen det är problem med råttor, det är på fler platser i staden, enligt Karin Jonsson.

– Det har grävts mycket på olika platser i samband med att det byggts, då har råttorna helt enkelt blivit hemlösa. Men kommunen lägger ut råttgift i parker och på andra platser som kommunen ansvarar för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!