Sedan den 12 mars har det varit stopp för besök på Kriminalvårdens anstalter och häktet, för att förhindra att coronaviruset ska spridas på insidan. Detta berör bland annat anstalterna i Skenäs och Kolmården samt häktet i Norrköping.
Flera åtgärder har vidtagits från Kriminalvårdens sida för att göra läget så hanterbart som möjligt. Bland dessa finns beslutet att införa besöksförbud, som var mindre populärt bland de intagna. Missnöjet ledde bland annat till tumult på anstalten i Skenäs, där tre fångar också passade på att rymma, men dök senare upp igen.
Kriminalvården följer allmänt de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten har gått ut med, berättar Niklas Bellström, regionchef på Kriminalvården Region Öst, som ansvarar för de anstalter som finns i Norrköping.
– Om en person som ska inställa sig för att avtjäna ett straff, men har sjukdomssymptom, gäller att Kriminalvården kan skjuta upp datumet för inställelsen. Detta gäller alltså personer som inte sitter häktade i väntan på dom. Personen är då fortsatt fri till dess att inställelsen ska ske, säger Niklas Bellström.
Gäller det bara vissa typer av straff eller alla?
– Det handlar som sagt om personer som inte sitter häktade i väntan på dom, och därmed inte är misstänkta för allvarligare brott.
Hur jobbar ni för att ha kontroll på läget?
– Vi arbetar enligt nationella rutiner för att skydda våra medarbetare och de intagna för att förhindra smittspridning, säger Niklas Bellström.
Har någon intagen på anläggningarna i Norrköpings kommun smittats än så länge?
– Nej, vi har inte något bekräftat fall i region Öst. Däremot har några intagna samt personal visat olika symptom. Men det är ingen bekräftad smitta än.
Har ni personal så det räcker till?
– Det vi ser nu är en tydlig risk för personalbrist, det är många som stannar hemma för att de är sjuka. Det är fler än vanligt som stannar hemma, säger Niklas Bellström.
Det finns exempel från andra länder där man släpper intagna som har kort tid kvar på sina straff. Kan det komma att bli aktuellt även i Sverige?
– För att det ska ske så skulle det behövas beslut från regering eller riksdag. Fattar de ett sådant beslut så kommer vi att följa det.
Skulle ett sådant beslut uppfattas som positivt eller negativt från er sida?
– Det kan jag inte uttala mig om, det är en politisk fråga, säger Niklas Bellström.