Coronaviruset har gjort att en oro över att vistas i sociala sammanhang spridit sig. Det gör att många restauranger och krogar blir lidande. O'Learys i Norrköping har under de två senaste veckorna förlorat 40 procent av sina gäster och gått miste om 300 000 kronor i försäljning.
– Vi kommer, som så många andra, att tvingas säga upp personal. Vi är inte de enda utan hela branschen är likadan. Krismöten har duggat tätt hos oss och våra kollegor, och många har valt att anpassa sig med take away-erbjudanden i stället, säger Maurice Gharib, franchisetagare av sportbaren.
Det var för drygt två veckor sedan, när coronaviruset fick rejält fäste i Stockholm, som sportbaren märkte av förändringen.
– Vi märkte av att gästerna började minska, framför allt på vardagarna. Sedan var lördagen väldigt bra, söndagen gick okej, men sedan kraschade det, säger han.
O'Learys har en epidemiavbrottsförsäkring, men den täcker inte så länge myndigheterna inte tar beslut att stänga ner restauranger.
– Då blir det företagarna som tvingas ta den ekonomiska smällen. Det kommer att leda till att mindre företag behöver gå i konkurs eller avvecklas.
O'Learys har vidtagit åtgärder i samband med virusets framfart. Bland annat har alla bufféer tagits bort av hygieniska skäl.
Från och med tisdagen tar restaurangen ett nytt tag och erbjuder alla som jobbar inom vården eller på apotek halva priset på all mat.
– Vi tänker att så länge vi fortfarande har öppet har vi möjlighet att hjälpa till. Då tänkte vi att vi försöker göra det bästa av situationen. Jag vet att vi inte kommer att tjäna något på det här, utan det handlar om att vi ska bjuda tillbaka till dem som kommer att ha det väldigt tufft under en längre tid framöver, säger Maurice Gharib.
Några timmar efter erbjudandet har det mottagits väl av kunderna.
– Det är skönt att göra folk glada. Jag tror att det kommer att komma en dag då vi tvingas stänga igen, och då vill vi känna att har kunnat bidra.
År 1995 slog sportbaren upp dörrarna i Norrköping för första gången.
Är det här den största krisen sedan dess?
– Det skulle eventuellt kunna vara någon av restaurangens konkurser, men då har det oftast varit mer självförvållat. Av anledningar man själv inte kunnat påverka är det här den absolut största krisen vi har varit med om. Och ingenting är ens i närheten.