Stjernkvist: Gör allt för att begränsa skadan

Den tidigare digitaliseringsdirektören gav flera uppdrag till minst tio före detta kollegor. Det visar KPMG:s andra granskning av digitaliseringshärvan.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) tillsammans med Martin Krüger, auktoriserad revisor från KPMG.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) tillsammans med Martin Krüger, auktoriserad revisor från KPMG.

Foto: Sarah Olsson

Norrköpings kommun2019-12-17 19:00

Tidigare i höst presenterades en första rapport från revisionsfirman KPMG om de otillåtna beställningar som gjorts på digitaliseringsavdelningen. På tisdagen fick kommunstyrelsen en andra rapport som stärker bilden av oegentligheter.

Bara de beställningar som gjorts utan stöd i avtal och som betraktas som otillåtna direktupphandlingar uppgår till minst tolv miljoner kronor.

– Att pusha fram sina tidigare kollegor är oetiskt och kan ifrågasättas för att vara partiskt eller delikatessjäv, säger Martin Krüger, auktoriserad revisor vid KPMG, som har utrett digitaliseringsavdelningens hantering av upphandlingar, inköp och avrop (inköp inom ramavtal, reds. anm.) relaterat till konsulttjänster.

Rapporten blir nu en del av polisutredningen om den tidigare digitaliseringsdirektörens agerande.

– Jag känner en alltmer stigande vrede vid läsningen av rapporten. Det som tydligt framgår är systematiken, ett tydligt mönster i den tidigare digitaliseringsdirektörens agerande vilket gör att kritiken mot honom förstärks, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Under våren 2019 har det gjorts avrop från ramavtal för närmare 120 miljoner kronor utan att det funnits stöd från kommunstyrelsen.

KPMG:s granskning visar att det är flera medarbetare på avdelningen som har överskridit sina befogenheter. 

Det har inte funnits pengar i budgeten för alla beställningar och nu i början av december visar det på att detta har lett till ett väntat underskott på mellan 35 och 36 miljoner kronor. Den tidigare digitaliseringsdirektören, som ingick i kommunledningen, har inte rapporterat om väntade underskott i tid.

Utöver de 35 miljonerna kan kommunen också behöva betala en upphandlingsskadeavgift – en slags böter som tillfaller staten – på grund av otillåtna direktupphandlingar. Avgiften kan uppgå till tio miljoner kronor, eller högst tio procent av värdet för varje avtal.

– Vi ska göra allt vi kan för att begränsa skadan, säger Lars Stjernkvist.

Martin Krüger menar att det finns två generella slutsatser att dra av granskningen:

– Det behöver finnas en bra kontroll på en finansiering som håller och en tydlighet i hur ramavtal ska följas.

Kommunstyrelsen har ansvaret för den interna kontrollen av digitaliseringsavdelningen. Redan i KPMG:s första rapport konstaterades att den kontrollen brustit.

Vi har sökt tidigare direktören utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!