Vändningen: Han ville inte döda mannen

I juni dömdes en 22-åring för mordförsök. Nu ändrar hovrätten domen.

Det var här som en 18-årig man utsattes för ett tiotal knivhugg. Brottet rubriceras nu som grov misshandel.

Det var här som en 18-årig man utsattes för ett tiotal knivhugg. Brottet rubriceras nu som grov misshandel.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-09-10 11:00

Det var den 6 april 2018 som en 18-årig man hittades skadad mellan Kristinagatan och Prästgatan och fick föras till sjukhus med ambulans. Väl på sjukhus opererades han akut för sina skador.

Händelsen rubricerades som mordförsök och redan dagen efter anhölls en 22-årig man från Eskilstuna misstänkt för brottet. I juni i år dömdes mannen av Norrköpings tingsrätt till åtta års fängelse för mordförsök.

Men nu ändras domen. Hovrätten väljer ändra rubriceringen till synnerligen grov misshandel och påföljden blir sex års fängelse.

Hovrätten motiverar sitt domslut med att "angreppssättet och skadorna inte ger tillräckligt underlag för att fastställa en avsikt att döda". Hovrätten finner att det inte är bevisat att 22-åringen haft uppsåt att döda offret.

Det är fastställt att offret blev huggen ett tiotal gånger i den vänstra sidan av kroppen. I sin dom skriver rätten att angrepp med knivhugg mot halsen, bröstet eller ryggen är angrepp som typiskt sett är förenade med livsfara.

Vidare motiverar hovrätten sitt beslut om att ändra domen med att då man inte hittat någon kniv och sårskadornas djup inte kunnat klarläggas så går det inte säga med vilken kraft som huggen har utdelats.

Enligt hovrätten har åklagaren visat att den utlösande faktorn bakom händelsen var att offret försökt kontakta en nära anhörig till gärningsmannen. Det var grunden till att de var på platsen.

Skadeståndet sänks också, från 150 000 kronor till 100 000. En nämndeman i hovrätten har en skiljaktig mening och hävdar att gärningsmannen haft som avsikt att döda offret.

Offret blev knivhuggen ett tiotal gånger på hans vänstra sida av kroppen.
Offret blev knivhuggen ett tiotal gånger på hans vänstra sida av kroppen.
Karta: Prästgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!