Caféägare ser inte positivt på konkurrensen

I Norsholm finns redan ett café som lever av turismen. Ägaren är inte lycklig över att få konkurrens från ytterligare ett café på den lilla orten.

Norsholm2004-04-21 04:00
Håkan Helgesson driver Slusscaféet i Norsholm, ett gult litet hus precis vid strömmen. Redan nu tycker han att det är svårt att få verksamheten att gå runt. Hur det ska bli till sommaren när det nya caféet öppnar vill han inte tänka på.

Var själv intresserad
- Jag hoppas att jag får behålla mina stamgäster i alla fall. Jag har hållit på med det här i arton år. När jag började fanns det nästan inga turister här. Jag har fått jobba för att sätta Norsholm på deras karta.
Enligt Håkan Helgesson fanns det tidigare helt andra planer på hur kanalen genom orten skulle utvecklas.
- Från början lät det som att jag skulle få driva vandrarhemmet och att mitt café skulle få ett nytt kök så att jag skulle kunna satsa mer på lagad mat, säger han.
Han förklarade också tidigt för Kanalbolaget att han var intresserad av att driva vandrarhemmet. Vd Claes-Göran Österlund lovade att höra av sig när ritningarna var klara.
- Men det var ingen som hörde av sig och jag fick inte veta någonting mera förrän jag såg annonsen efter arrendator i tidningen. Då tyckte jag att det var för sent att göra någonting och arrendet var för högt.

Diskutera öppettiderna
Claes-Göran Österlund tror inte att det kommer att bli något problem med två caféer i Norsholm.
- Ett café ger en marknad, två caféer ger två marknader. I städerna finns krogstråk och där överlever alla tillsammans, det kan fungera här också. Man får diskutera öppettiderna med varandra så att de inte krockar helt.
Håkan Helgesson håller inte med. Han tror inte att det finns någon marknad för två caféer på en så liten ort som Norsholm.
- Jag får fortsätta så länge det går, jag kan ju inte sluta nu när jag har hållit på så länge.
I Norsholm finns också en restaurang. Dess ägare, Mille Arandjerovic, kan se vissa fördelar med det nya caféet och vandrarhemmet.
- Vi kanske får fler kunder genom det här. Så länge de inte satsar på en restaurang tror jag inte att de skadar oss. Skulle de göra det kan vi får svårt att överleva, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om