På Finet AB vet man inte varför, men helt plötsligt stod den norra delen av kommunen, norr om väg 51, helt utan plan för utbyggnad av fibernätet.

Nu träder i stället Finspång Fiber AB in på scenen. Det är ett lokalt bolag i Finspångs kommun som Finet kommer att samarbeta med för att bygga ut resterande landsbygd i norra kommundelen som Finet kommer att samarbeta med för att bygga ut resterande landsbygd i norra kommundelen. Det gäller alltså orter som till exempel Byle, Skedevi, Brenäs, Regna, Igelfors, Rejmyre, Grytgöl, Hällestad, Sonstorp och Lotorp. Totalt handlar det om cirka 1 000 hushåll.

Stamförbindelsen, som byggs av Finet, är klar fram till Regnaholm. Nu kommer man att börja från Hävla och bygga mot Regna.

Artikelbild

Det är hela norra delen av Finspångs kommun som nu fått en plan för utbyggnad av fibernätet.

– Om det inte blir tjäle. Blir det 20 minus blir det svårt, säger Sven-Åke Andersson, vd för Finet.

Målet för både Finet och Finspång Fiber AB är att alla ska ha fiber, varje vrå av kommunen. Men det hänger på att det finns intresse.

– Alla i området ska ha fått ett erbjudande och det är jätteviktigt att man snarast anmäler intresse, säger Magnus Koski, projektchef vid Finspång Fiber AB.

– På måndag kväll kommer vi att ha ett informationsmöte i Bruksgården i Igelfors och det kommer sedan att följas av flera, säger Magnus Koski, som också hänvisar till hemsidan finspangfiber.se för uppdaterad information.

Både Magnus Koski och Sven-Åke Andersson hoppas och tror att intresset är stort. Det är åtminstone vad de hör.

Det borde också vara det med tanke på hur svårt det är att använda mobilen på flera av dem beröra orterna och att kopparnätet antingen har tagits bort eller kommer att tas bort.

Tidplanen är beroende av vädret, men en normal byggtid är cirka två år.

Vad händer om ett fåtal på en ort anmäler intresse? Blir alla utan då?

– Det får vi ta ställning till om den situationen skulle uppstå, säger Sven-Åke Andersson.

Intresset är alltså avgörande.

– Om inte fibernätet byggs ut nu är det fråga om det någonsin kommer att ske, säger Magnus Koski.

Vid kommunfullmäktige i september fick Finet AB en utökad låneram med 20 miljoner kronor till totalt drygt 78 miljoner. Aktuella områden för utbyggnad angavs då Hävla-Regna-Igelfors, Risinge-Doversund-länsväg 215, Vistinge-Lämmenäs-Melby-Kolstad och Ysunda-Melby.

För delen söder om väg 51 ligger planen kvar. Där kommer intresserade fastigheter att få fiber under 2019 och 2020. Byggandet sker där helt i Finets regi, både stamförbindelse och anslutning av enskilda fastigheter.