Många hundar är livrädda för fyrverkerier. I Linköping berättar Johanna Boivie, ordförande i Linköpings brukshundklubb, att flera hundägare tvingas droga sina djur för att de ska klara av kavalkaden av nyårsraketer.

Och i Åtvidaberg hoppas hundägarna på ett lokalt fyrverkeriförbud.

Svenska kennelklubben uppmanar nu sina 300 000 medlemmar till bojkott av stora kedjor som ändå väljer att saluföra raketer vid nyår, som ÖoB och Hornbach.

– Det handlar om kedjor som säljer husdjursprodukter samtidigt som de vill skrämma livet av våra djur, skriver kennelklubben, som vill föra Sveriges 780 000 hundars talan.

Det finns, menar kennelklubben, hundar som skräms så till den milda grad att de aldrig återhämtar sig.

ÖoB har i ett skriftligt uttalande kommenterat bojkotten så här:

"Fyrverkerier hör nyårsfirandet till och är till stor glädje för många, varför ÖoB kommer att sälja fyrverkerier även inför nyårsafton 2016. Vi är medvetna om att det finns såväl djur som människor som blir skrämda av fyrverkerier därför vidtar vi flera åtgärder för att minimera risker och uppmuntra till ett ansvarsfullt användande av fyrverkerier."

Samtidigt som bojkotten utfärdas väljer kennelklubben att berömma butikskedjor som under senare år slutat sälja fyrverkerier och nämner i sitt pressmeddelande Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, Coop, Dollarstore, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys och alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger.

De populära rislyktorna/lanternorna med en brännbar vaxbit i botten, och som blivit ett populärt inslag i svenskt nyårsfirande, är inget bra alternativ till raketerna. Åtminstone inte om de innehåller en stålvajer i botten, vilket flera gör.

LRF har i flera år varnat för dem eftersom de kan liknas vid en svävande dödsfälla.

Om lyktorna far i väg och landar på en åker, där man skördar vall, är det lätt hänt att de åker in i skördemaskinerna och så småningom hamnar i fodret.

De små sylvassa stålbitarna kan leda till en bukhåleinflammation hos djuret, med stort lidande som följd. I vissa fall har djur till och med fått avlivas. Detsamma kan hända när aluminiumburkar slängs från exempelvis bilar och hamnar på åkrar.

Det finns rislyktor som till 100 procent är biologiskt nedbrytbara, bland annat hos Clas Ohlson.

Så läs innehållsdeklarationen noga, för korna och hästarnas skull!