Marwas historia har gått runt i media sedan i helgen. Ödeshögsbon Helena Fredriksson har engagerat sig i familjens desperata situation, skapat en facebookgrupp och samlar in pengar.

– Målet är att hon ska få stanna. Vi vill få en advokat att driva Marwas sak till Europadomstolen. Det är till detta vi behöver pengar, eftersom Marwa inte kan få rättshjälp.

I dag onsdag reser Helena med familjen till Göteborg för en första träff med en advokat som har erfarenhet av liknande fall. Migrationsverkets beslut har överklagats men fått avslag.

Artikelbild

Marwa föddes i Marocko 2007. Som ensamstående kunde mamma Ouafae Zaghtour inte registrera sitt barn utan hamnade i en skamfylld och omöjlig situation i hemlandet. När Marwa var sju månader reste mamman till Syrien för att söka arbete. Marwas morföräldrar tog hand om flickan.

I Syrien blev Ouafae kvar, hon träffade en man och fick sonen Abdul Rahman, 4 år nu. Men kriget tvingade dem att fly och de hamnade i Sverige. Efter en tid på olika flyktingboenden fick de uppehållstillstånd och kom till Ödeshög. I det läget var det naturligt för Ouafae att vilja ha sin dotter hos sig. Den religiöst präglade skammen över att ha ett "oäkta" barn förelåg inte längre. Med hjälp av vänner kom Marwa till Sverige trots att hon saknar pass.

– Hon har bott hos mina föräldrar, men de är gamla nu och sjuka och fattiga, berättar Ouafae.

Tårarna kommer när hennes dotter kryper upp i hennes famn. Tisdagen har varit en jobbig dag. Vi är det andra medieteamet för dagen i lägenheten i Ödeshög. Och TV4 står nere på gatan och väntar på att få komma in.

Artikelbild

– Det är nog svårt att undvika att bli upprörd och engagera sig över myndigheternas agerande, säger Helena Fredriksson som berättar att de fått in över 30 000 kronor.

Facebook-stödet har varit massivt. Exakt hur mycket pengar som finns på kontot vet inte Helena. Det ramlar in små bidrag hela tiden.

Artikelbild

Marwa själv är en glad och verbal nioåring. Hon växlar snabbt mellan språken. Arabiska med mamma när Ouafaes svenska inte räcker till, och svenska med oss. Inget problem, tycker hon och börjar prata engelska också, ett av hennes favoritämnen i skolan.

Efter två år i Fridtjuv Bergskolan har hon fått många vänner. När hon ska räkna upp sina bästisar i klassen verkar namnen aldrig ta slut. Hon bestämmer sig till slut för att alla i klassen är hennes bästisar.

Artikelbild

Migrationsverkets skäl till att avslå familjens ansökan är flera. Man menar att det måste finnas ett godkännande av Marwas pappa, men denne har aldrig funnits med i bilden. Marockanska myndigheter kan inte hitta honom.

Myndigheten menar att Marwa inte har skyddsbehov som flykting. Hennes hemvist är i Marocko, och man menar – i motsats till mamman – att Marwa har tillgång till skola, sjukvård och ett hem som kan sörja för henne hos morföräldrarna där hon bott under större delen av henns liv.

Artikelbild

Dessutom menar man att mamman lämnat felaktiga uppgifter om att Marwa saknar identitetshandling, vilket påverkar bedömningen trots att det finns DNA-bevis att Marwa verkligen är hennes dotter.

Nu står alltså hoppet till en att ny advokat ska hitta ett sätt att hindra att mor och dotter skils åt.