– Vi vet inte riktigt vad det här står för. Kommunerna har satsat mycket på missbrukarvård på frivillig basis, men ändå har ärendena ökat, säger Lisbeth Gustavsson, socialkonsulent på länsstyrelsen.
Kraven skärpts
Länsstyrelsen har frågat vad kommunerna tror att ökningen beror på.
I Norrköping har man inte kunnat ge något svar.
I Linköping tros det bero på att personer som tidigare inte varit kända hos socialtjänsten nu kommit fram.
Sedan juli förra året får inte polisen ta beslut om omedelbart omhändertagande, det ligger nu hos socialtjänsten som gör en anmälan till länsstyrelsen.
Däremot har kravet skärpts när det gäller att anmäla att en person är i behov av tvångsvård. Det ligger hos myndigheter som i sin verksamhet regelbundet har kontakt med missbrukare, så som polisen och sjukvården.
Få läkare anmäler
– Att polisen inte längre kan fatta beslut om omedelbart omhändertagande är nog inte av så stor betydelse. De använde sig bara av det i en begränsad omfattning, det gällde ett eller två ärenden per år.
Polisen anmälde fler ärenden under 2006 än året innan, medan anmälningar från läkare minskade.
– Jag är förvånad över att så få läkare gjorde anmälningar. Det är något som vi antagligen kommer att följa upp, säger Lisbeth Gustavsson.
Länsstyrelsen Östergötland redovisar årligen statistik från lag om vård av missbrukare (LVM) genom att låta kommunerna svara på en enkät.
Ett underlag
Det handlar främst om att följa utvecklingen, men man för även resonemang om vad det kan bero på. Det är också ett underlag för kommunerna och något som länsrätten tar upp vid tillsyner.
I flera av småkommunerna har inga LVM-anmälningar gjorts. Valdemarsvik är en av dem.