Ballongvidgning bäst vid svår hjärtinfarkt

Hundratals liv kan räddas varje år genom att ballongvidgning används vid hjärtinfarkt.

- För mig personligen är det väldigt roligt, säger hjärtläkare Ulf Stenestrand vid Universitetssjukhuset i Linköping om att studien om ballongvidgning publiceras i en amerikansk medicinsk tidskrift.foto: matz glimhed

- För mig personligen är det väldigt roligt, säger hjärtläkare Ulf Stenestrand vid Universitetssjukhuset i Linköping om att studien om ballongvidgning publiceras i en amerikansk medicinsk tidskrift.foto: matz glimhed

Foto: Fotograf saknas!

ÖSTERGÖTLAND2006-10-11 04:00
Det visar en svensk studie med 26 000 hjärtinfarktspatienter från hela landet som väntas få stor internationellt genomslag de närmaste åren. Något överraskande har forskarna kommit fram till att läkarna har mer tid på sig för framgångsrik behandling med ballongvidgning än vad man trott.

Fyratimmarsgräns
- Tidigare har det sagts att det måste ske inom 1,5 timme från de första symptomen, den studie vi presenterar nu visar att gränsen går vid fyra timmar, säger Ulf Stenestrand, hjärtläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping varifrån studien letts.
Den utökade tidsgränsen innebär att så gott som hela Sveriges befolkning kan behandlas med ballongvidgning vid svåra hjärtinfarkter, där ett eller flera av hjärtats större kärl täppts igen totalt.
- Några platser i Norrland undantaget.

En tredjedel kan räddas
Varje år drabbas omkring 8 000 svenskar av den allvarligaste formen av hjärtinfarkt. Enligt statistiken dör 960 av dem till följd av hjärtinfarkten. Ulf Stenestrand med fleras forskning visar att en tredjedel, 320 av dessa, kan räddas varje år med ballongvidgning som enda behandlingsmetod. Ytterligare 300 patienter kan undgå att drabbas av en ny hjärtinfarkt inom ett år efter den första. Studien visar också att vårdtiderna kan kortas liksom sjukskrivningarna och att komplikationerna blir färre.
Forskarna har använt sig av uppgifter från det nationella hjärtinfarktsregister som Ulf Stenestrand är en av grundarna till. Underlaget till studien är de 26 000 patienter med svår hjärtinfarkt som vårdades på samtliga svenska sjukhus, tre norrländska sjukhus undantaget, under åren 1999 till 2004.
I Östergötland är det sedan närmare två år tillbaka regel att behandla patienter med enbart ballongvidgning om de drabbats av en så svår hjärtinfarkt att ett av hjärtats kranskärls täppts till totalt. Behandlingen görs vid Universitetssjukhuset i Linköping. Tidigare, när man trodde att det var mer bråttom, påbörjades behandlingen redan i ambulansen med propplösande läkemedel.

Slutat med propplösande
Men när Ulf Stenestrand och hans kollegor upptäckte att dödligheten vid ballongvidgning minskade med en tredjedel jämfört med de patienter som fått propplösande läkemedel, slutade ambulanssjukvårdarna i Östergötland ge propplösande medel.
- Däremot ger man i dag ett läkemedel som förebygger att nya blodproppar bildas. Vi har ingen studie som visar att det ger en ytterligare förbättrad överlevnad, men känslan vi har är att det går ytterligare lite bättre för de patienterna.

Bäst för äldre
Ballongvidgningen har visat på förbättrad chans att överleva en svår hjärtinfarkt i alla åldersgrupper. Största vinsten finns dock bland de allra äldsta, de som fyllt 80 år.
Är 45 år och bosatt i Linköping med hustru och tre barn. Född i Karlskrona och bodde under skolåren i Norrköping. Gick först på Djäkneparksskolan och därefter på De Geer gymnasiet. Färdig läkare som 24-åring, gjorde sin allmäntjänstgöring på bland annat Vrinnevisjukhuset, har arbetat som läkare i USA och sedan flera år på Universitetssjukhuset i Linköping. Trots flera erbjudanden om tjänster vid andra sjukhus både i Sverige och utomlands stannar han i Linköping. Delvis av familjeskäl men främst för att Universitetssjukhuset ger honom stora möjligheter som forskare och att han trivs med samarbetet och miljön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om