Betalninganmärkning sabbade jobbchansen

Nu gäller det att inte ha någon betalningsanmärkning när du söker jobb. Vissa arbetsgivare tar nämligen kreditupplysning. Mikael är en av dem som drabbats.

Östergötland2008-03-10 18:40

Mikael är en av dem som drabbats.
Så har då kreditupplysningen blivit en del av meritförteckningen för dem som söker jobb. Åtminstone om man söker jobb på Runsvengruppen i Skänninge. Där kollar företaget alla sina arbetssökande om de har betalningsanmärkningar eller har andra skulder.

En av dem som drabbats är Mikael, 36 år. Han hade jobbat i över ett år på Runsvengruppens lager i Skänninge via ett bemanningsföretag när han fick lovande ord om en fortsatt anställning. Allt såg ljust ut ända tills personalchefen sade att de bara skulle ta en kreditpplysning också. - Jag erkände att jag hade betalningsanmärkningar och såg hur han rynkade på ögonbrynen. Nu står han utan jobb. En vecka före provanställningen löpte ut fick han veta att han skulle få sluta. Han känner sig lurad och besviken. Mikael hade sett fram emot att få ett jobb efter att ha varit arbetslös i flera år. - Jag satsade verkligen på det här jobbet. Jag flyttade till Skänninge med min familj och mina barn har fått byta skola. Vi flyttade dit för att jag skulle kunna börja jobba skift. Skrivit protestlista
Mikael har svårt att förstå varför en betalningsanmärkning ska vara ett hinder för att få jobb. Han är ju samma person och gör samma arbetsinsats ändå. - Jag har ställt upp, jobbat extra, hoppat in som skiftledare. Man vill ju ha ett jobb så att man kan betala tillbaka sina skulder. Mikael har stöd bland sina arbetskamrater som dragit igång en protestlista. Av de 60-tal som jobbar har nära 40 skrivit på. En av dem är Erik Samuelsson, 28: - Vi ansåg att uppsägningen var på felaktiga grunder och att han var orättvist behandlad. Vi ville visa vår sympati och protest, vi vill ha honom kvar. Alla tyckte, även vår arbetsledare, att han gjorde ett bra jobb. "För jävligt"
Mikael har tagit hjälp av sitt fackförbund Handels i Linköping. Ombudsmannen Gunnar Söderhjelm berättar att allt fler arbetsgivare börjar kolla upp folks ekonomi. Men på Handels har man ännu inte antagit någon --- Men rent allmänt så tycker vi att det är för jävligt. Jag pratade med ett företag för en vecka sedan som hade som argument att man hanterade stöldbegärliga varor. Om man hade människor med betalningsanmärkningar att såg man en risk att de skulle kunna lockas till stölder och sälja vidare för att förbättra sin ekonomi.
Fakta Runsvengruppen
Runsvengruppen driver detaljhandelsföretag med lågprisprofil, bland annat Bonus och Överskottsbolaget. Företaget har cirka 90 butiker och varuhus runtom i landet. Huvudkontoret ligger i Skänninge och ar cirka 1 500 anställda och omsätter cirka 3 miljarder kronor per år. Företaget är ett aktiebolag och drivs av bröderna Oskar och Gustav Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om