Thomas Bäcker ringer upp oss med anledning av Elon/Coldman i Linköping som förlorade kaffemaskiner till ett värde av cirka 400 000 kronor vid ett inbrott natten till tisdag. Coldmans vd Fredrik Johansson uppmanade allmänheten att vara vaksam på säljsajter som Blocket med anledning av att stöldgodset kan dyka upp där. Och han var tämligen säker på att godset stannar i Sverige.
– Vi är extra vaksamma när säljare bryter olika mönster och när man säljer helt nya saker, säger Thomas Bäcker på Blocket. Vi har också förbjudit katalogbilder på vissa varor. Exempelvis på cyklar.
Han vill inte gå in på hur de löser kontrollen rent tekniskt men säger att man samarbetar med polisen och att man också har ett kontrollsystem.
Samarbete med polisen är en metod som även andra säljsajter använder – som Tradera:
– Vi samarbetar med polis åt båda hållen. Det vill säga, om polisen misstänker brott lämnar vi ut all den information vi har. På samma sätt kan vi ta initiativet och lämna information till polisen, säger Emil Schwarz, säkerhetsansvarig på Tradera.
Båda dessa sajter gör kontroller, och reagerar särskilt på annorlunda säljmönster, som när man till exempel säljer stora mängder nyvaror.
– Vi kontrollerar även nya säljare väldligt noggrant och vi kan kräva någon typ av intyg på att varorna inte är stöldgods, säger Emil Schwarz.
Hur gör ni med företagskonton?
– Även där finns liknande metoder för att upptäcka avvikande mönster, säger Emil Schwarz.
Men det är också förenat med en del svårigheter från säljsajtens sida. Dels är det svårt att veta om en vara är stulen, dels är det inte problemfritt att misstänkliggöra säljare.
– Vi frågar i bland säljare om kvitton på varor. Skulle vi stänga en annons på grund av misstanke som sedan visar sig vara felaktig riskerar vi att hamna i ett knepigt läge juridiskt eftersom vi då har anklagat en säljare för brott, säger Thomas Bäcker.
Samtidigt bedyrar han att det inte ska vara lätt för en kriminell på en seriös säljsajt.
– Uppstår misstanke så har ju den personen lämnat ganska många elektroniska spår efter sig. Genom åren har vi upptäckt ett antal personer som inte haft hederliga avsikter och som sedan blivit föremål för polisutredningar, säger Thomas Bäcker.