Med tropiskt väder kommer också tropiska problem. Klimatförändringar ger oss värme och bad i Östergötland. Värmen innebär dock att de sjukdomar som endast finns i tropiska länder riskerar att komma hit.
En sjukdom som kan börja spridas är nilfeber. Den här sjukdomen drabbar däggdjur och fåglar och orsakar en hjärninflammation. Folkhälsomyndigheten rapporterar att under sommaren 2018 så var det kring 2 000 fall av nilfeber i södra Europa och Centraleuropa. 180 fall resulterade i att den drabbade avled.
Enligt Horn-bördige Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå Universitet, så är det bara är en tidsfråga innan tropiska sjukdomar som nilfeber sprider sig längre norrut.
– Klimatförändringarna skapar ett gynnsamt klimat i Sverige för att de här sjukdomarna ska kunna spridas. Våra långtidsprojektioner visar att utbrott av sjukdomen riskerar att bli endemisk (inhemsk) i landet, säger Joacim Rocklöv.
För att ett utbrott av nilfeber ska ske i Sverige krävs det att nilfebersmyggan lever längre och blir mer mottaglig för viruset. Myggan trivs i varmare klimat, och med flera rekordvarma somrar i Sverige blir klimatet bättre för myggan att sprida viruset. Smittade flyttfåglar häckar sedan i Sverige och myggan för över viruset till svenskar, berättar Joacim Rocklöv.
Forskare har observerat nilfebersmyggan i södra Sverige men än så länge finns inga rapporter om att sjukdomen spridit sig till något däggdjur i Sverige.
Joacim Rocklöv vill också uppmärksamma sjukdomen vibriosis. Den här sjukdomen blomstrar i varmt bräckt vatten, exempelvis Östersjön. Sjukdomen orsakar blodförgiftning om man badar med öppna sår. Sjukdomen har hög dödlighet.
Har vi åtgärder mot tropiska sjukdomar?
– Vi har inget vaccin mot nilfeber till människor. Det enda vi kan göra är att vara uppmärksam var nilfebersmyggor befinner sig i landet och ta åtgärder för att kontrollera deras population.
– Det finns inte heller någon behandling eller något vaccin mot vibriosis, det som finns i dagsläget är ett verktyg som heter vibrio viewer där man kan observera var det är hög risk för sjukdomen.
Hur kommer spridningen av tropiska sjukdomar i Sverige påverka sjukvården?
– Det kommer inte skapa någon epidemi, men det kommer absolut ta upp vårdplatser och anstränga ett redan hårt belastat system.