2012 rapporterades totalt 228 fall av sjöfylleri i hela Sverige. Det är den lägsta siffran sedan sjölagen ändrades 2010.
– Vi har sedan lagändringen sett att sjöfylleriet har minskat markant. Folk använder sig av chaufförer i stället och låter personer som är nyktra köra båten hem, säger Robert Primus, regioninspektör på Kustbevakningen.
Fyllan har minskat
I Östergötland är det Kustbevakningen som genomför nykterhetskontroller till sjöss. Främst är det kuststationen i Gryt och till viss del kuststationen i Oxelösund som kontrollerar nykterheten.
– Vi har en tillsynsplanerad verksamhet då vi kontrollerar på helger mellan fredag och söndag, sedan kontrollerar vi också sporadiskt i samband med krogstängningar och andra evenemang i skärgården. Men fyllan har de facto minskat, säger Robert Primus.
50 utandningsprov
2010, när lagen ändrades, genomförde Gryts kuststation 100 utandningsprov. Sedan dess har antalet legat runt 50 per år. Ungefär samma nivå ligger Oxelösunds station på, men där är huvudområdet skärgården i Södermanland.
För sätta antalet nykterhetskontroller i perspektiv, tog polisen i Östergötland ungefär 107 000 utandningsprov på väg under 2012.
Vid båtolyckor
– Så 50 kontroller låter som väldigt lite, om man betänker den båttrafik som är sommartid, säger Lars-Jonney Jonsson, chef för trafikpolisen i Östergötland. Polisen i Östergötland, som inte har någon sjöpolis, genomför endast nykerthetskontroller vid båtolyckor.
Under förra veckan genomförde kustbevakningen vid Oxelösund en nyketerhetskontroll vid Arkösund, längst ut på Vikbolandet.
– Då var det en person som blåste rött, han kom körande mitt i natten och blev alltså avrapporterad för sjöfylleri. Vi gör ofta utandningsprov när vi stoppar någon som kör utan lanternor, gör en fartöverträdelse eller är ute och kör vid udda tidpunkter, säger Lennart Andersson, stationschef i Oxelösund.
Vill inte volymblåsa
Han menar att sjöfylleristen kan vara vem som helst – inte sällan en båtförare på väg hem efter ett sjökrogsbesök. Han håller med om att risken att bli kontrollerad inte är stor, men ser inget egenvärde i att öka antalet kontroller.
– Vi skulle naturligtvis kunna lägga oss utanför en gästhamn och kontrollera alla som åker ut, men det finns både en proportionalitets- och integrietsaspekt i kontrollerna. Vi ska inte låta volymblåsa för blåsandet skull, utan det här ska ingå i vårt långsiktiga nykterhetsarbete – för att minska risken för alla båttrafikanter, säger Lennart Andersson.