Efter en intensiv arbetsperiod på klimatkonferensen i Doha är Björn-Ola Linnér tillbaka på universitetet. Han är professor på Centrum för klimatpolitisk forskning och var tillsammans med sex kollegor från universitetet på konferensen för att studera det klimatpolitiska arbetet.
Precis som alla andra tycker han att resultatet i Doha blev magert. Ska vi hejda den globala uppvärmningen så krävs det mycket mera än de urvattnade överenskommelser som konferensen landade i.
- Vi fick en förlängning av Kyotoavtalet. Det är bra, då är den frågan överstökad. Men de länder som ingår i avtalet står bara för 15 procent av världens utsläpp av växthusgaser, säger han.
Ren och billig energi
Men till skillnad från många andra svenska klimatexperter är han optimist.
- Om 50 år tror jag att vi har genomfört en stor samhällsomställning i världen, och har tillgång till ren och billig energi. Med lite tur hinner jag uppleva det själv.
Björn-Ola Linnér menar att de stora klimatkonferenserna är värdefulla, trots att utfallet sällan blir vad man hoppas.
- Konferenserna är viktiga mötesplatser där man sprider idéer och skapar nätverk.
Skifta fokus
Men om man ska nå fram till bra överenskommelser för att hejda den globala uppvärmningen så måste konferenserna skifta fokus, menar han.
Att koncentrera sig på utsläppsbegränsningar är inte en framkomlig väg, det har 20 år av fruktlösa förhandlingar visat. Utsläppsbegränsningar uppfattas som så negativt att inga länder vill lova mer än det de redan är säkra på att de kan åstadkomma.
- Jag tror att man måste börja i en annan ände och gemensamt förhandla fram strategier för att stödja en omställning av världens energiproduktion. Om man gemensamt satsade 100 miljarder dollar per år för att stödja en sådan omställning skulle länderna slåss om att få bidrag för att få vara med i teknikutvecklingen. Det skulle skapa en positiv attityd till hela processen.
Björn-Ola Linnér tycker att vi sakta håller på att få en mer öppen debatt kring klimat- och livsstilsfrågor.
- Det är knappast någon som ifrågasätter klimatförändringarna längre. Nu börjar vi fokusera på hur det ska lösas. Det är som med jämställdhet, när man väl har erkänt problemet startar en långsam förändring av samhället.
Måste kosta mer
Men livsstilsförändringar tar tid, och om vi ska hejda den globala uppvärmningen är det bråttom. Björn-Ola Linnér lyfter fram två viktiga åtgärder som skulle skynda på en lösning.
- Det måste kosta mer att släppa ut koldioxid, och det löser man bäst genom att alla länder börjar beskatta koldioxidutsläpp. Utsläppshandel är ingen lösning, det fungerar för dåligt.
- Och så krävs det stora satsningar på forskning, utveckling och spridning av ny teknik, säger han.