Han begravde de skjutna ungdomarna: "Det måste sluta"

När Linköpings imam Amin Nakeshbandy begravde den mördade Abdimalik, 20, på Lilla Askas begravningsplats bad han både för Abdimalik och för att detta aldrig ska hända igen. Men tre månader senare tvingades han begrava ännu en ihjälskjuten pojke, 16 år. "Det här får inte fortsätta – inga fler barn får bli skjutna".

Imamen Amin Nakeshbandy följde de två ungdomarna som skjöts ihjäl i Berga på deras sista resa -- från kapellet till den muslimska gravplatsen i Lilla Aska där de vilar nu.

Imamen Amin Nakeshbandy följde de två ungdomarna som skjöts ihjäl i Berga på deras sista resa -- från kapellet till den muslimska gravplatsen i Lilla Aska där de vilar nu.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Östergötland2021-11-19 18:00

Det säger imamen Amin Nakeshbandy som till vardags jobbar som busschaufför i Linköping.

Han känner många ungdomar i Berga och pratar gärna med dem när han har tillfälle. Få av dem kommer till moskélokalerna där Amin Nakeshbandy tjänstgör, utan han träffar ungdomarna ute på gatorna, utanför affärer i Berga köpcentrum eller i andra stadsdelar i Linköping.

– Med de ungdomar som är troende pratar jag så som man pratar med personer med tro. Med de ungdomar som inte är troende pratar jag allmänt, men våra samtal kretsar oftast kring samma sak: Om hur viktigt det är att välja rätt väg i livet och att anstränga sig för att vara en god människa, säger Amin Nakeshbandy.

undefined
Imamen Amin Nakeshbandy från Berga höll tal till ungdomarna efter begravningarna. Budskapet är enkelt, man måste välja den rätta vägen -- fel väg leder antingen till begravning eller fängelse.

Hans tal om vikten av att välja rätt väg fick redaktionen ta del av första gången på Abdimalik Mohameds begravning i juni. Abdimalik sköts till döds på öppen gata i Berga, mitt på dagen i slutet av maj. Han hade bott i Berga i 13 år och "alla" kände honom. Vi skrev om mordet och vi fick familjens samtycke till att vara med på begravningen. På Abdimaliks begravning kom hundratals ungdomar och det var till dem som imamen Amin vände sig i sitt tal efter att ha hållit sista bönen för den avlidne.

undefined
Många besökte Abdimalik Mohameds begravning i juni då även redaktionen var på plats.

Han uppmanade då ungdomarna – att efter begravningen – tänka över vad de gör med sina liv och de val de gör. Han fortsatte med att säga att han hoppades att de aldrig någonsin mer skulle mötas på begravningsplatsen för att begrava en ungdom som blivit mördad. Det var hans högsta önskan.

undefined
Imamen Amin Nakeshbandy höll sista bönen innan Abdimalik Mohamed, som blev skjuten i somras, gravsattes. Bilden är tagen i somras, vid begravningsceremonin.

Men bara tre månader senare blev en 16-åring skjuten till döds i Berga, mitt på dagen när det fanns flera andra personer ute. Det är en utveckling som gör ont i Amin Nakeshbandy och som upprör honom djupt.

– Många ungdomar som växer upp här och som har föräldrar från ett annat land lever i två världar, den lilla och den stora. Den lilla världen är familjen och den stora världen är det svenska samhället. För en del ungdomar är det svårt att hitta balansen mellan de två olika världarna. Föräldrarna hittar inte heller alltid den rätta vägen för att kunna hjälpa sina barn, säger Amin Nakeshbandy som kom till Sverige från norra Irak.

undefined
Efter beskedet att en 16-åring hade avlidit i sviterna av de skador han fick vid skottdrama i Berga 5 augusti hedrades den avlidne med blommor, värmeljus och marschaller.

Amin Nakeshbandy säger att han också pratar mycket om respekt och självrespekt med ungdomarna. De allra flesta har inget emot att diskutera det, menar han.

– Ungdomarna lyssnar alltid på vad jag har att säga och jag pratar med dem så som jag pratar med mina egna barn. Vi har haft många bra samtal. Ungdomarna lyssnar, men de gör ändå som de vill, inte det som jag säger.

Vad kan man göra för att vända utvecklingen?

– Den lilla världen och den stora världen måste samarbeta mer. Uppfostran börjar i familjen, men om ett barn väljer fel väg betyder det att varken familjen eller samhället har gjort ett bra jobb. Inget barn i världen föds till att bli kriminell. De föräldrar som har problem med sina barn måste få hjälp. Ungdomarna måste också få hjälp. Barnen får inte hållas instängda, men de får inte heller göra exakt vad de vill. Det är viktigt att föräldrarna sätter gränser och att de gör det i tid.

När Amin Nakeshbandy rör sig i Berga centrum ser han hur mellanstadieelever från Berga börjar umgås med äldre killar. Det ser han som ett problem. Han vill se både fler poliser på plats i Berga och fler övervakningskameror. Han önskar också att polisen hittar de skyldiga. Det skulle höja polisens status i invånarnas ögon och det skulle visa att man inte kan mörda någon utan att straffas, hävdar han.

Hur ska polisen gripa de skyldiga om ingen vågar eller vill säga något?

– Hade polisen haft områdespoliser som tidigare hade dessa redan vetat allt och förstått vad som har hänt, känt ungdomarna och gripit alla skyldiga. Så som det är nu fungerar det inte. Flera poliser kom efter skjutningarna och befann sig då i området, men nu börjar de dra sig tillbaka från Berga, medan de skyldiga fortfarande går fria, menar han.

– Det är inte alls bra, ingen känner sig trygg.

undefined
Kvällen när två tonåringar sköts i Berga, 5 augusti. En av dem avled dagen efter på sjukhuset.

Sedan i våras har Linköping haft totalt elva skjutningar, varav fyra med dödlig utgång. Än så länge sitter ingen person frihetsberövad för något av de fyra morden. I veckan inleddes rättegången i ett av de elva fallen där en 18-årig man står åtalad för mordförsök och grovt vapenbrott i Lambohov den 5 augusti.

Stadsdelen Berga

Under en relativt kort tid på 1960-talet byggdes nästan hela stadsdelen Berga

I Berga bodde 495 personer 1960. Åtta år senare var folkmängden som störst med 8 994 personer. Därefter har en utglesning ägt rum. 2018 bodde 6  887 personer i Berga.

I juni 2007 avvecklades Berga skola, som var en högstadieskola.

Sedan 2012 har utflyttning från Berga varit något högre än inflyttning.

Stadsdelen Berga finns INTE på polisens lista över utsatta, särskilt utsatta eller risk områden.

Källa: Kommunen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!