Trots stora insatser och noggranna inventeringar under sommaren kunde den sällsynta dagfjärilen inte hittas kring gränsområdet mellan Östergötland och Kalmar län – artens enda kända hemvist i Sverige.
Det senaste fyndet är nu från 2019 då den sågs på en enda plats, och Tommy Karlsson erkänner att det ser mörkt ut.
– Det är alltid knepigt att känna sig helt säker på om en art är utdöd eller inte. Vi kommer att leta efter den även nästa år och troligen även 2023. Även om chansen är liten så finns det faktiskt arter som dyker upp igen – trots att man trott att de varit utdöda, säger Tommy Karlsson.
Kronärtsblåvingen finns i bland annat södra Europa, men den speciella underart som funnits i Sverige och Norge har inte synts till på ett par år.
– Risken är att den nu är borta för alltid. Möjligen finns den i Baltikum, men det måste vi undersöka mer noggrant, säger Tommy Karlsson.
Vad är orsaken till artens nedgång?
– Omvandlingen av landskapet och det mer storskaliga jord- och skogsbruket har gjort att halvöppna miljöer minskat kraftigt. Artens livsmiljöer minskar, helt enkelt.
Varför är det så viktigt att leta efter just kronärtsblåvinge?
– Det är toppen på ett isberg. Kronärtsblåvingen är sällsynt och förekommer i ett begränsat område, den försvinner snabbare än vanligare arter. Men det säger något om var vi är på väg, säger Tommy Karlsson.