- Alla de här julmarknaderna har en tradition från Tomasdagen, den 21 december, säger Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universitet. Då ordnades förr Tomasmässor och Tomasmarknader och alla möjliga typer av försäljning runtom i Sverige.
Ljus var lyx
Vid Tomasmarknaderna dominerade livsmedlen, men inte det slags matvaror som människor själva kunde producera i självhushållningens tid, utan sådant som till exempel salt.
- Det lyxiga man köpte kunde vara ljus av olika slag. I dag handlar marknaderna mycket om hantverk, men det förekom inte på samma sätt förr.
Kalle Bäck berättar att när fler affärer växte fram dog den gamla tidens marknader ut. Tomasmarknaden ersattes av julskyltningen. Även om affärerna till en början inte var öppna under julskyltningen blev den ändå en sorts marknad.
Sedan 1970-talet har julmarknaderna kommit tillbaka, menar han. Frågan är hur utvecklingen ser ut framöver.
- Jag är historiker och vi brukar inte uttala oss om framtiden, men jag ser ingen tendens till att de skulle avta.
Sverige runt
Det gör inte Myrna Nielsen från Stockholm, heller. Hon driver Knektgården the och kryddor och åker Sverige runt på marknader. Nu är hon en av många producenter som är med på julmarknaden på Ekenäs slott utanför Linköping.
- Jag har varit med här en tio, femton år och tycker det är jättetrevligt.
Myrna har inga problem att komma i julstämning trots att det är tio grader varmt och snöfritt.
- Vi har varit fullt i gång med julbestyren i en månad redan. Du vet, första slottsmarknaden börjar redan i oktober i Österbybruk. Sedan har vi varit runt i Åminne, Hellekis, Mårbacka och nu Ekenäs. Sedan ska vi till Koberg.
Robert Andersson och Josefine Borell säljer blommor och kransar för Andersborg trädgård och tycker även de om att vara med på Ekenäs.
- Det är alltid bra stämning och trevliga kunder.
Chefens påsar
En som definitivt saknar julstämning är besökaren Robert Wallberg från Tranås kommun. Han har kommit med en busslast arbetskamrater för att för första gången besöka Ekenäs.
- Det borde vara mer julmusik. Och konstsnö.
Ett par påsar under armen tyder på att han dock har handlat en del?
- Nej, nej, nej, jag är bara packåsna. Det är min chef som har handlat.
Caroline Strand heter hon, från Boxholm, premiärgäst även hon.
- Ja det är mina påsar. Lite korv, några julkransar, godis. Något måste man ju handla.