Kusten skonad från alger

I södra Östersjön finns stora ansamlingar av alger, men risken för att algblomningen ska drabba Sveriges kuster minskar för varje dag.

Foto: Fotograf saknas!

Östergötland2010-07-21 13:26

- Det har varit goda förutsättningar för en omfattande algblomning i ett par veckor nu. Men det tycks inte bli något längs kusten, det borde i så fall redan ha visat sig, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

I södra Östersjön blommar det för fullt, och även i Finska vikens mynning. Det visar de satellitbilder som varje dag läggs ut på SMHI:s hemsida. Men än så länge har den svenska kusten inte drabbats.

Finns det någon del av kusten som är i farozonen?

- Blir det sydliga vindar så kan Blekinge skärgård få in alger. För övriga kusten finns det ingen överhängande fara, säger Jörgen Öberg.

Hur kommer det sig att svenska kusten tycks klara sig så bra i år?

- Av någon anledning har det inte blivit någon omfattande algblomning utanför svenska kusten. Det beror gissningsvis på att det näringsmässigt inte varit så gynnsamt för algerna där.

När kan man blåsa faran över vad gäller algblomning?

- I mitten av augusti. Det är bara i Bottenviken man kan se algblomning senare än så, svarar Jörgen Öberg.

Musslor kan rena Östersjön

I Östergötlands skärgård pågår ett försök med att odla musslor för att rena havsvattnet. Fem yrkes- fiskare deltar i försöket.

Musslor renar vattnet genom att de filtrerar bort växtplankton och andra små partiklar. En 3 centi- meter stor mussla filtrerar 2-3 liter vatten i timmen.

För varje ton musslor som skördas avlägsnas omkring 10 kg kväve och 1 kg fosfor ur havsvattnet.

De skördade musslorna kan användas som gödningsmedel i jordbruket eller som fiskfoder. Eventuellt kan de också användas som råvara i biogasproduktion. Till skillnad från västkustens blåmusslor är de för små för att hamna på tallriken.

Under sommarmånaderna övervakar SMHI algblomningen med hjälp av satellitbilder, havsbojar och provtagningar i vattnet.

Nytt för i år är att SMHI samkör satellitdata från två satelliter. På så sätt kan man lättare se om algerna ligger på havsytan eller är nedblandade i vattnet.

Algblomningen påverkas av hur varmt vädret och vattnet är, om vindar och strömmar rör om och sprider algansamlingarna, och om det finns tillgång till just de näringsämnen som algerna kräver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om