Landstinget söker ägg och spermier

Barnlösa par behöver donatorer.

Östergötland2013-10-30 14:45

Nu söker östgötalandstinget aktivt efter fler som är villiga att donera ägg och spermier till barnlösa par. I slutet av förra veckan fanns personal från reproduktionsmedicinska kliniken på Ikanohuset i Linköping, där de informerade förbipasserande om betydelsen av ägg- och spermiedonatorer.

– Vi ville göra lite reklam för verksamheten och hitta fler donatorer, säger NinnieBorendal som är verksamhetschef.

Äggdonation blev tillåtet i Sverige 1 januari 2003 och är till för kvinnor som själva inte kan producera ägg eller som har stor risk att föda ett skadat barn på grund av ärftlig sjukdom. Det är inte tillåtet att använda äggdonation då orsaken är ett naturligt åldrande hos kvinnan. Den vanligaste anledningen till att man använder spermadonator är att mannen helt saknar spermieproduktion och någon annan behandling inte är möjlig.

I dag får par som behandlas för ofrivillig barnlöshet vänta mellan nio och tio månader. Syftet med reproduktionsmedicinskt centrums kampanj på Ikanohuset i Linköping var att se till att köerna inte blir längre än de är.

Donation av ägg och spermier

En äggdonator ska vara en frisk kvinna som vill hjälpa barnlösa par. Donatorn ska vara mellan 23 och 35 år och helst ha egna barn. Närstående donator, som syster eller väninna, kan förekomma i undantagsfall. En spermadonator ska vara mellan 23 och 45 år och bör helst ha barn själv. Spermaprovet måste vara bra och spermierna ska tåla nedfrysning och upptining.

Donatorerna undersöks för att utesluta sjukdomar och infektioner.

Både donator och mottagare blir informerade om de juridiska regler som gäller för att beslutet att bli donator ska fattas efter moget övervägande, så att man inte riskerar att ångra sig. Samtal med läkare och beteendevetare ingår alltid i utredningen.

Varje donator av ägg eller spermier får ge upphov till 6 barn och eventuella syskon.

Äggdonatorn erhåller en schablonersättning på 4 000 kr. Spermiegivaren får 5 00 kronor för varje spermaprov plus en reseersättning.

På hemsidan www.lio.se/rmc finns mer information.

Källa: Landstinget i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om