Laser ska skrämma bort Roxens skarvar

Enligt långt framskridna forskningsplaner ska Roxens alla skarvar skrämmas bort.

Foto: Jeppe Gustafsson/Corren

Östergötland2013-03-12 09:24

Skarvarna ska skrämmas bort under ett eller två år för att undersöka hur dessa fåglar påverkar sjöns fiskbestånd.

Projektet går ut på att helt förhindra skarvarnas häckning i Roxen med början nästa år. Skarvarna lever främst i tre större kolonier och förra året häckade cirka 700 skarvpar i sjön. Markhäckande skarvar ska störas genom "mänsklig närvaro". De som häckar i träd vill man skrämma bort med ljud, lösa skott och grön laser.

Söker tillstånd

Bakom projektet står Roxens fiskevårdsområdesförening, som via ett Leaderprojekt engagerat Sveriges Lantbruksuniversitet och Kustlaboratoriets marinbiolog Maria Boström. Forskningsprojektet beräknas kosta drygt 1 miljon kronor de första två åren.

– Men vi har än så länge inga tillstånd klara och finansieringen är inte heller helt löst, så det är litet tidigt att prata om projektet, säger Maria Boström från laboratoriet i Lysekil.

Påverkar fisklivet?

Den storskaliga störningen av skarven skulle påbörjas redan i vår, men har skjutits fram ett år. Däremot vill man märka omkring 3000 gös och ål med mikrochips inför utsättning i sjön under april i år. Genom märkningen ska man med radiosignaler kunna avgöra om skarven ätit av fisken och hur mycket.

Syftet med projektet är att ta reda på hur skarvens födoval påverkar fiskbeståndet i Roxen. Ett provfiske genomförs under augusti i år och upprepas under 2015. Då hoppas man få resultat som visar om fiskbeståndet återhämtat sig under skarvarnas frånvaro från Roxen.

– Det är mycket tyckande kring skarven, men nu har vi chansen att få fram fakta som det finns både ett nationellt och internationellt intresse av, säger föreningens ordförande Eddie Uggla.

Stör andra fåglar

Per Törnquist, ordförande för Linköpings fågelklubb, är skeptisk till planerna på att stoppa all skarv från att finnas i Roxen, som också omfattas av ett stort naturreservat för fågellivets skull.

– Det är omöjligt att skrämma bort uppemot 5 000 skarvar. Det flyger runt många fler skarvar i Roxen än de som häckar. Det som bekymrar mig mest är att även andra häckande fågelarter blir störda. Det är bra att det forskas på skarv, eftersom fågeln förknippas med så mycket tyckande, men det får ske under sansade former, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om