Ledningen backar – bjuder in facket

Direktionen i Räddningstjänsten östra Götaland har fattat två beslut. Från och med nu kommer facken att bjudas in till styrelserummet. Dessutom tänker man göra en granskning av de missförhållanden som har avslöjats.

Foto: Mikael Svensson

Östergötland2014-04-01 02:00

Efter ett nästan fyra timmar långt extrainsatt krismöte på Kallerstad station meddelade en enig direktion sina slutsatser. Dels tänker direktionen låta fackförbunden delta i styrelsesammanträden, dels kommer en egen utredning att tillsättas.

– Vi vill göra en genomlysning av det som framkommit i media och se vad som är bakomliggande, säger Linköpingspolitikern Roger Berzell (S).

Syftet är att fånga upp allas synpunkter, både från missnöjda och nöjda medarbetare.

– Det är viktigt att alla som jobbar inom vår verksamhet trivs när de går till jobbet och att vi gör vad vi kan för att de ska få de bästa förutsättningarna, säger Berzell.

Hur utredningen ska ske och vem som ska göra den är ännu oklart eftersom direktionen vill ha fackens hjälp med att dra upp riktlinjerna.

– Vi lämnar det öppet så att vi inte stänger några dörrar, säger Roger Berzell.

Han berättar att stämningen under mötet blev bättre och bättre mot slutet samt att alla närvarande önskade komma fram till ett beslut som gynnar hela organisationen.

– Vi har haft jättebra diskussioner och tagit ett par kliv i rätt riktning. Jag är väldigt nöjd med det här beslutet, säger Roger Berzell.

När det gäller det fortsatta förtroendet för förbundsdirektören Håkan Dahm är det enhälligt från hela direktionen. Däremot diskuterades inte förlängningen av förbundsdirektörens förordnande, som går ut i höst, under fredagens möte. Beslut i den frågan kommer i stället att fattas i maj.

– Men det finns inga indikationer på någonting annat. Jag tycker att direktionen borde ha tagit ett större ansvar tidigare. Håkan har fått klä skott för en hel del, säger Roger Berzell.

Detta har hänt

Sedan RTÖG bildades 2010 har 25 anställda sagt upp sig och 24 gått i pension. Det innebär att var fjärde heltidsanställd har slutat. Det senaste året har en anställd slutat varje månad.

De flesta som har sagt upp sig är mycket kritiska till sin förre arbetsgivare. Under flera år har rökdykarna i Linköping fått jobba med gammal och sliten radioutrustning.

I augusti kom en rökdykare bort under en livräddande insats. Direktionen har även stängt fackförbunden ute genom att hänvisa till ombudsmännen. Enligt facken själva för att de blev för obekväma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om