Charlotta Dabrosin har med sin forskning visat att östrogen påverkar nybildningen av kärl i bröstet och inte enbart tillväxten av cancerceller. Kärlnybildning ger näring till och hjälper cancertumören att växa.
Charlotta Dabrosin forskar på bröstcancer sedan femton år tillbaka.
Länge skrev läkare ut hormoner i form av östrogen till kvinnor som hamnat i klimakteriet. Östrogen sågs allmänt som ett undermedel som hjälpte mot i stort sett allt från torra slemhinnor till depression.
Östrogenets framgångssaga tog abrupt slut 2002 när en stor forskarstudie kunde visa att östrogen efter klimakteriet ökade risken för bröstcancer.
Charlotta Dabrosin skrev själv ut mycket östrogen till patienterna när hon arbetade som gynekolog på 80- och 90-talet. Patienternas frågor om bröstcancer fick henne att intressera sig för sjukdomen och börja forska inom området.
Bara i början
Charlotta Dabrosins forskning kom tidigt att inrikta sig på samspelet mellan bröstkörtelceller och bröstets övriga celler. Strävan är att ta reda på vad det är i bröstvävnaden som gör att det blir cancer.
Det är en avgörande upptäckt hon gjort, att östrogen bidrar till nybildningen av kärl som sker i bröstet och inte bara göder själva cancertumören.
Men forskare är bara i början på att förstå samspelet mellan olika celler i bröstet, säger Charlotta Dabrosin. En följd av fortsatt forskning och nya kunskaper tror hon blir att man på sikt lär sig behandla omgivningen i bröstet, inte bara cancercellerna.
- Det handlar om att hitta biologiska läkemedel och designa dem så att de slår ut både cancerceller och de omgivande "normala" cellerna i cancern som göder cancerns tillväxt, förklarar hon.