I sommar klubbas länsstyrelsens nya förvaltningsplan 2022–25 för vildsvin i Östergötlands län. Planen har varit ute på remiss under vintern. Under våren ska synpunkterna bearbetas för ett beslut i juni, enligt handläggare Jim Nordlund på länsstyrelsen.
Svenska Jägareförbundet i Östergötland är positivt: "En genomarbetad och välskriven plan med en heltäckande beskrivning av läget och högst rimliga och nåbara mål på sikt", skriver man i sitt remissvar.
– Vildsvin är bra på många sätt, säger Tomas Strandhag, som är vice ordförande i förbundet, och fortsätter:
– Det är ett fantastiskt fint viltkött att äta och dessutom roligt att jaga. Det finns flera olika varierande jaktmetoder: drevjakt med hund, eller vakjakt vid åtel (matplats). Det är en viltart som vi ska ha i Sverige, ett trevligt inslag i faunan. Sedan behövs fler inlämningsställen där jägare kan lämna in skjutna djur, men det står ju också i planen att länsstyrelsen ska hjälpa till genom de EU-medel som finns.
Inlämningsställen behövs eftersom allt vildsvinskött som ska säljas måste kontrolleras för skadliga trikiner (inälvsmaskar).
Från Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Östergötland kommer dock hård kritik mot planen. Länsstyrelsen godtar en alldeles för stor vildsvinspopulation, anser LRF:s länsordförande Jeanette Blackert, som själv har en gård med grisar ute på Skänningeslätten.
– Länsstyrelsen har inte tittat ordentligt på riskerna med framför allt smittspridning som uppkommer med så stora stammar. Afrikansk svinpest vore förödande. Och så blundar de för problemen med vildsvinsskador på många platser, säger hon.
Jeanette Blackert anser att målen på nationell nivå bör brytas ner regionalt. Så har inte skett i planen, menar hon. Hon vill minska stammen kraftigt och skulle helst se att vildsvinen försvann helt från östgötska fält och skogar.
– Som grisproducent har jag väldigt svårt att se att vildsvin tillför något över huvud taget till Östergötland. Som regionordförande för LRF accepterar jag att vi ska ha vildsvin, men på en acceptabel nivå.
Tomas Strandhag, vice ordförande i Jägarförbundet, har förståelse för lantbrukarnas synpunkter.
– Jägarkåren förstår om vissa lantbrukare har problem med vildsvinen. Därför har vi startat Vildsvinshjälpen där jägare ställer upp om lantbrukare får problem. Då hör man av sig till oss, så kan vi komma och jaga där det behövs. Sedan vill jag poängtera att stammen ska hållas i balans, då blir den lättare accepterad.
Emanuel Eriksson är vildsvinsentusiast och mannen bakom projektet Eklandskapsgris. Han genomförde tillsammans med flera restauratörer den första vildsvinsfestivalen på Stavsäter i september, och räknar vid nästa festival i höst med tusentals gäster, när pandemirestriktionerna är borttagna.
– Det är jättekul att länsstyrelsen presenterat en så genomarbetad plan där man ger vildsvinsbaserad mat en så hög prioritet, säger Emanuel Eriksson.
– Planen ligger helt i linje med vad vi vill och gör att vi kan se positivt på framtiden.
Emanuel Eriksson ser dock fortfarande förbättringspotential.
– I dagsläget försvinner mycket av vildsvinsköttet härifrån upp till storkök i Stockholm och Mälardalen. Vi skulle vilja behålla allt här i Östergötland. Det är en delikatess som vi inte vill gå miste om.