På senare tid har utredningen om dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004 bedrivits på sparlåga. Det har inneburit att högarna med obearbetade tips har vuxit.
– Vi har begärt resurser av NOA (Nationella operativa avdelningen) och det fick vi för tre veckor sedan, säger polisens förundersökningsledare Jan Staaf.
Fyra utredare från Riksmordkommissionen – en grupp som är specialiserad på att utreda svårlösta spaningsmord där gärningsmannen är okänd – befinner sig nu i Linköping och kommer att stanna till efter årsskiftet.
– Om det inte händer något annat kommer de även att hjälpa oss under jul- och nyårshelgerna. Om vi har tur är de även kvar under januari.
Riksmordkommissionen har även tidigare i omgångar varit involverad i utredningen.
– Vi släpar efter med vår registerföring. Vi har tips som ligger och som vi inte har hunnit bearbeta. Nu har vi fått resurser som ska göra att vi kommer i fas igen, säger Jan Staaf.
Nyligen hölls ett möte där representanter från den lokala polisen, Riksmordkommissionen, Nationellt forensiskt centrum och Åklagarmyndigheten deltog.
– Vi enades om att vi först ska komma helt i fas med alla dokument och fortsätta med den prioriteringsordning som jag har gjort. Den ska vi följa till februari, mars då vi ska göra en ny prioriteringsordning.
Vad innebär det att ni har en prioriteringsordning?
– Vi tittar på allt från avlidna personer till personer som har bott i vissa områden. Vi går fram enligt en viss metodik. Men då och då sticker vi emellan om det kommer in tips med graverande uppgifter. De tipsen hanteras lite mer skyndsamt.
Har ni fått in sådana tips?
– Ja, det finns en del tips som vi måste följa upp ganska snart. Den typen av tips har vi fått in varje år, där man ryggar till och tänker att vad är nu detta? säger Jan Staaf och fortsätter:
– Trots att det har gått elva år sedan dubbelmordet så har vi väldigt mycket kvar att göra i utredningen.
Kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid åklagarkammaren i Linköping hålls fortlöpande informerad om hur utredningen fortskrider.
– Det är hon som förhoppningsvis någon gång kommer att få luntan i sin hand och gå till tingsrätten. Det är viktigt att hon hela tiden är uppdaterad så att hon inte behöver börja från noll, säger Jan Staaf.