Övergrepp på barn kan upptäckas med ny checklista
En del barn visar genom lek om de varit utsatta för sexuella övergrepp. Andra lägger minnena åt sidan. För att fånga upp dessa kan ett nytt frågeformulär ge signaler om övergrepp.
Doris Nilsson, psykoterapeut på BUP Elefanten har utvecklat en ny metod för att ringa in barn och ungdomar som har utsatts för övergrepp. Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM
Foto: Fotograf saknas!
Hon berättar att barn ofta kapslar in sina minnen och lägger dem åt sidan. De kan vara medvetna om vad de har varit med om, men låtsas som att det inte har hänt.
- Det går ett tag, men förr eller senare brister det, säger hon. För att gå vidare måste de bearbeta sina upplevelser.
Hälften blir dissociativa
Omkring hälften av de hundratals barn som kommer till BUP Elefanten varje år utvecklar dissociativa symtom. Det är ett psykiskt tillstånd där barnen förminskar sig själva, får minnesluckor och i värsta fall blir okontaktbara.
Genom frågeformulären, som Doris Nilsson kallar screeninginstrument, kan psykoterapeuterna se om barnet har symptom efter trauma.
- Många berättar aldrig vissa saker om de inte får en direkt fråga för att de känner sig så konstiga. Exempelvis kan någon ha upplevt att det känns som armen har vandrat i väg ifrån kroppen. Det kan symbolisera att de har stängt av sina känslor och förlorat kontakten med sin kropp.
Det är den typen av frågor som finns i formulären. Formulären består av ett flertal påståenden som ska besvaras med en betygskala från ett till fem. Ju mer påståendet stämmer in, desto högre poäng. Och ju högre poäng, desto sämre mår personen.
Gjorde avhandling
USA, Holland och Belgien använder redan metoden. Doris Nilsson fick kännedom om den på en studieresa när BUP Elefanten startade 1995.
Hon ville undersöka hur säker metoden var, vilket resulterade i en avhandling som blev klar i februari i år. I den har hon låtit "normalfungerande " ungdomar svara på samma frågor. På så sätt har hon fått ett normalvärde som terapeuterna kan förhålla sig till. Därefter har grupper av barn i åldern 12 till 19 år som behandlas på BUP Elefanten svarat på samma frågor.
- Frågeformulären var pålitliga som mätinstrument. De som hade en bakgrund av trauma, sexuella övergrepp eller misshandel fick betydligt högre medelvärde än barn i kontrollgrupperna.
Nu hoppas hon att metoden ska spridas i Sverige.
- Hos de ungdomar, som får möjlighet till behandling och får berätta vad de varit med om, minskar de dissociativa symptomen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!