Personalbrist inom vissa yrken

Arbetslösheten i Östergötland har sjunkit rejält, till 3,3 procent. Det är den lägsta nivån på 16 år. En rad branscher spås få brist på personal i framtiden.

Östergötland2007-06-14 02:22
Allt fler östgötar får jobb. Enligt länsarbetsnämndens prognos som sträcker sig fram till 2008 kommer arbetslösheten att ha halverats inom en treårsperiod. I dagsläget har 8000 fler östgötar fått jobb jämfört med för två år sedan. Och trenden spås hålla i sig resten av året och nästa år.

Fram till 2008 kommer ytterligare 5000 östgötar ha fått jobb, enligt prognosen. Länsarbetsdirektör Gösta Landgren är stolt över statistiken.

-Vi har satsat mycket på att matcha våra arbetssökande med de lediga jobben. Och det går fort. Vi har under den senaste tiden avsevärt både ökat och förbättrat våra kontakter med arbetsgivare i länet.

Fler anmälda jobb
Det är den rådande högkonjunkturen som ger fler jobb. Under den senaste 12 månadersperioden anmäldes 26700 lediga platser till Arbetsförmedlingen i Östergötland. Det motsvarar en ökning på 44 procent. Många jobb har varit som försäljare inom handel, telefon- och annonsförsäljning, säljare på företag och liknande.

Många företag är optimistiska inför framtiden. Nästan varannan arbetsgivare bedömer att de kommer att behöva personal i framtiden. Vissa företag upplever till och med en stor brist på personal, vilket bromsar en fortsatt expansion. Ett exempel är verkstadsindustrin.

-Det är allvarligt. Finspång har jätteproblem, många unga i åldern 18 till 24 saknar jobb, säger Gösta Landgren. Ett problem är att företag inte anser sig ha råd att anställa oerfaren personal, trots att de har rätt kompetens. De vill ta in folk som kan hoppa in direkt.

Oftast löses det med att den befintliga personalen får jobba övertid eller att företaget får tacka nej till nya beställningar.

Fler till ams-utbildningar
Norrköping har den högsta arbetslösheten i länet och många av de som saknar jobb har arbetat just inom verkstadsindustrin som exempelvis montörer. Men för dem finns inga jobb i varken Linköping eller Norrköping. Därför är neddragningarna på arbetsmarknadsutbildningarna ett stort problem, enligt Jens Lotterberg, utredare på Länsarbetsnämnden.

-I dagsläget har vi platser för 400 personer i arbetsmarknadsutbildning, de borde tredubblats. Det är akut.

Ett sätt att få ned arbetslösheten ytterligare är att fortsätta att matcha arbetssökande med lediga jobb. Därför uppmanas ännu fler arbetsgivare att anmäla lediga jobb.

Länsarbetsnämnden hoppas också att jobb- och utvecklingsgarantin som drar i gång den 2 juli ska hjälpa många långtidsarbetslösa.

Systemerare

Förskollärare

Lantmätare

Läkare

Byggnadskonstruktör

Distriktssköterska

Skogsmaskinförare

Svetsare

Redovisningsekonom

Yrkeslärare gymnasium

Betongarbetare

Lastbilsmekaniker

Maskinkonstruktör

Revisor

VVS-montör

CNC-operatör

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om