SD:s gruppledare misstänkt för brott

Sverigedemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige i Linköping, Jonas Andersson, är misstänkt för brott mot personuppgiftslagen. Han kommer inom kort att kallas till förhör.

Brottsmisstänkt. Jonas Andersson polisanmälde att han blivit misshandlad. Nu är han själv föremål för brottsmisstankar.

Brottsmisstänkt. Jonas Andersson polisanmälde att han blivit misshandlad. Nu är han själv föremål för brottsmisstankar.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2015-01-22 20:19

Sent på kvällen den 6 september förra året – i valrörelsens slutskede – gjorde Jonas Andersson en polisanmälan om misshandel. Han uppgav för polisen att han samma kväll hade blivit misshandlad i centrala Linköping. Två personer skulle ha tryckt upp honom mot en vägg och en tredje person skulle ha slagit till honom i ansiktet. Samma kväll skrev Jonas Andersson ett inlägg på sociala medier där han pekade ut en namngiven person som en av gärningsmännen.

En förundersökning om misshandel inleddes men nyligen lades utredningen ner eftersom bevisningen anses vara otillräcklig. I stället har en förundersökning inletts mot Jonas Andersson.

– Det pågår en utredning angående brott mot personuppgiftslagen. Utredningen har ett samband med den numera nedlagda utredningen om misshandel, säger polisens förundersökningsledare Martin Hedberg.

Enligt polisen inleddes förundersökning efter en anonym anmälan.

Jonas Andersson säger till Corren att han nekar till brott:

– Det påstådda brottet är att jag har talat om vem som misshandlade mig under valrörelsen. Därigenom fanns ett syfte att belysa samhällsproblemet med hot och våld mot politiker från extremister. Jag var tydlig med det. Det är det som påstås vara brott.

Hur ser du på att du är misstänkt för brott?

– Jag nekar till brott. Jag tror inte att det kommer att gå vidare, det finns prejudikat sedan tidigare som talar för att det inte kommer att bli något av det här.

Jonas Andersson har begärt att få en offentlig försvarare förordnad. Men Linköpings tingsrätt sade på torsdagen nej till den begäran – brottet anses inte var tillräckligt allvarligt.

– Det tycker jag är tråkigt eftersom lagstiftningen inte är helt enkel. Jag får rådfråga andra personer, vi har personer inom partiet som är kunniga på juridik.

Ångrar du att du pekade ut en namngiven person på sociala medier?

– Jag upplevde en traumatisk situation när jag misshandlades. Sedan skrev jag det här strax efter. Jag var ärlig och beskrev precis vad som hade hänt och inget annat och menar fortfarande att jag inte begått något brott.

Får brottsmisstanken några konsekvenser för din politiska verksamhet?

– Jag är inte dömd för något och samtliga kollegor som jag har pratat med har uttryckt starkt stöd för mig och tycker det är en tråkig situation.

Straffet för brott mot personuppgiftslagen är böter eller fängelse i upp till sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om