Tidsfaktorn är avgörande vid ett hjärtstopp. Hamnar du som drabbad i goda händer kan det vara avgörande för din överlevnad.
Idag finns det 7 019 frivilliga personer i Östergötland som är anslutna till appen sms-livräddare och siffran växer för varje dag.
– Det har blivit som en folkrörelse har vi sett över landet, säger Jessica Holmström, marknadsansvarig för Heartrunner.
För att bli sms-livräddare krävs att man har fyllt 18 år och har kunskaper i hjärt- och lungräddning. Tanken är att när någon drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus ska de som uppehåller sig närmast larmas via appen och hjälpa till. Med hjärt- lungräddning, eller med hjälp av hjärtstartare.
Appen är från början en svensk idé. Men Danmark var det första landet i Europa med ett rikstäckande system och har idag 130 000 frivilliga livräddare.
I Sverige har inte utbredningen gått lika snabbt eftersom varje region tar ett eget beslut. Men Östergötland är bland de elva första – av totalt 21 regioner – som lockats av att utnyttja appen.
För tidiga insatser räddar liv.
Syftet med appen är just att öka andelen tidig hjärt- lungräddning, minska tiden till första elstöt av hjärtstartare och därigenom öka överlevnaden. Upp till sju av tio drabbade kan överleva om hjärtstartare sätts in tre till fem minuter efter ett hjärtstopp.
– Jag har själv varit sjuksköterska i ambulans och kommit för sent många gånger på hjärtstoppslarm. Det är fantastiskt att se många gånger att det finns människor som skyndat. Då är chansen större att vi ska kunna få en levande person till sjukhus, berättar Jessica Holmström.
Idén bakom appen kommer ursprungligen från en kardiolog i bussen på väg till Södersjukhuset inför sitt arbetspass. Bussen var försenad men när den ska svänga ut från sin bussficka såg han att en ambulans bromsar in och att det låg en person på marken. När han kom fram till sjukhuset blir han inkallad till att akutrummet till den drabbade han tidigare sett, som inte överlevde. Då frågade han sig vad det är som gör att han satt fem meter ifrån och helt ovetande, när hans kunskap hade kunnat hjälpa till och räddat ett liv på plats.
Det blev starten till sms-livräddare.
2019 belönades den tekniska idén med Inuse-priset.
– De uppmärksammar teknik som gör skillnad i vardagen. Swish-appen har vunnit förut (2016) så det har varit stora kolosser vi gått emot. Jag kommer ännu ihåg motiveringen: "En digital frälsarkrans i var människas hand", säger Jessica Holmström.
Appen aktiveras från larmcentralen vid 112-samtal om misstänkt hjärtstopp. Den frivilliga livräddaren får larm i telefonen och när larmet accepterats i appen visas adress och karta till den drabbade samt till närmast belägna hjärtstartare.
– Beroende på var man befinner sig kan man få en uppmaning. Ta dig till den, eller den platsen. Eller att det går att hämta en hjärtstartare här. Upp till 40 av de bäst tillgängliga kandidaterna inom en mils avstånd i dagsläget får larmet, säger Jessica.
Den genomsnittlige livräddaren är oftast en kvinna mellan 30 till 40 år. Många jobbar inom vården eller är knutna till idrottsrörelsen.
– Människor som har appen är mer motiverade att repetera sin utbildning och att hålla sina HLR-kunskaper fräscha. Det blir en effektivare hjälp, säger Jessica Holmström.