Sodexo: "Vi har fått ett fåtal klagomål"

Distriktschefen Anna Wingårdh och köksmästaren Lars Attervåg, som är ny på Sodexo, är förvånade över den bild som de anställda målar upp.

Sodexo övertog produktionen av patientmåltiderna under hösten. Distriktschefen Anna Wingårdh och köksmästaren Lars Attervåg känner inte igen sig i bilden som de anställda målar upp.

Sodexo övertog produktionen av patientmåltiderna under hösten. Distriktschefen Anna Wingårdh och köksmästaren Lars Attervåg känner inte igen sig i bilden som de anställda målar upp.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2019-10-27 08:01

När Sodexo tog över erbjöds all personal en övergång. Ett flertal timvikarier tackade nej och nyligen sade två personer upp sig och vittnar nu om en smutsig, stressig arbetsmiljö och bristande ledarskap som i slutänden drabbar patienterna.

Men varken Anna Wingårdh eller Lars Attervåg känner igen bilden. De beskriver att sjukfrånvaron är på en normalnivå och att det inte varit någon onormal omsättning på personal. Dessutom har de inte upplevt något missnöje över själva maten.

– Däremot har vi fått ett fåtal andra klagomål, men inget anmärkningsvärt eller utöver det vanliga, säger Anna Wingårdh.

Fallet med den råa kycklingen känner de inte igen. Men larven i gröten är rapporterad. 

– Personalen på avdelningen hade förvarat gröten i kylen till dagen därpå med locket på glänt. I kylen låg  grönsaker så larven kom inte från oss. Vi har diskuterat det med regionen, säger Anna Wingårdh.

Det nya avtalet med regionen kräver att 50 procent av maten ska vara ekologiskt, vilket har skapat en del leveransproblem.

– Men det var i början och det ledde aldrig till att vi inte kunde servera patienterna någon mat, säger Anna Wingårdh. 

De visar oss runt i köket där 40-50 anställda jobbar. Längst bort finns matbandet och det stora diskutrymmet. De nya matvagnarna står på en lång rad. Att de ska diskas en gång i veckan är direktiv från regionen, enligt Anna Wingårdh. Det är vid de sista stationerna som anställda har mått dåligt, enligt de uppgifter vi har fått. 

– Det blir en stor förändring när en ny arbetsgivare tar över. Det är ett helt nytt system, nya chefer och nya rutiner.  Det blir oro i gruppen. Det är inte unikt för oss och det kommer nog ta ett par månader innan allt fungerar, säger Anna Wingårdh.

Vid rundvandringen framgår det att även annan personal har sett hur anställda har behandlats illa.

Anna Wingårdh medger att det är en grupp som är extra skör eftersom de blev av med timvikarier vid övergången. Nu behövs dessutom två på heltid och rekrytering pågår. 

Märks bristen på timvikarier?

– Nej, inte på det sättet, säger Lars Attervåg. Det har varit viss sjukfrånvaro som vi jobbar med. Men den är på en normalnivå.

Siffrorna från september visar en korttidssjukfrånvaro på fem procent. Målet på årsbasis är tre procent och genomsnittet för distriktet var sju procent i september, enligt Anna Wingårdh. 

Har sjukfrånvaron ökat?

– Det där är jättesvårt att säga, vi vet ju inte hur det var innan, säger Lars Attervåg.

Personalen säger det, de borde väl veta?

– Ja, men att jag säger normalnivå är när jag ser statistiken. 

Eftersom flera anställda riktar kritik  mot ansvarig chef har vi kontaktat denne för en kommentar. Men chefen hänvisar till Anna Wingårdh. Lars Attervåg är dock den som dagligen möter personalen.

– Att det skulle vara ett arbetsmiljöproblem är ett starkt ord. Vad är ett arbetsmiljöproblem?, frågar han.

En chef som inte är lyhörd, skriker på personal, bland annat att denne skulle skära halsen av en anställd som hade gjort något fel.

– Det är inte acceptabelt, säger Anna Wingårdh. Då måste man vända sig till sin närmaste chef. 

De uppgifter jag har är att de har larmat ledningen på plats.

– Nej, jag känner inte till det. Hade det påståendet florerat då hade jag vetat om det. Och oavsett så hade jag rapporterat det till mina chefer, säger Lars Attervåg.

Efter vårt besök meddelar Anna Wingårdh att hon inlett en arbetsmiljöutredning.

Så säger måltidspolicyn

Maten på sjukhus är en del av den medicinska behandlingen. All mat ska tillverkas i regionens egna produktionskök av livsmedel med god kvalité och lagat från grunden enligt Livsmedelsverkets definition (lagad av råvaror).

Målet är att servera goda, hälsosamma, hållbara måltider på alla regionens sjukhus i en trevlig miljö, serverat på ett tilltalande sätt. Det ska finnas flera matalternativ och den yrkesgrupp som hanterar måltiderna ska ha rätt kompetens. 

Källa: Regionens måltidspolicy

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!