Studenter tar konsultuppdrag i näringslivet

Det står drygt 30 studentkonsulter på LiU, beredda att ta ett uppdrag från företag i regionen. Föreningen Gozinto har vuxit sedan starten 2001, men något vinstintresse har man inte.

Studentkonsulter. Edvard Hubendick och Adam Scheid är aktiva i studentföreningen Gozinto som arbetar med konsultuppdrag åt näringslivet.

Studentkonsulter. Edvard Hubendick och Adam Scheid är aktiva i studentföreningen Gozinto som arbetar med konsultuppdrag åt näringslivet.

Foto: Johnny Gustavsson

Östergötland2015-06-07 02:00

Föreningen startades med förebilder från liknande koncept i Tyskland och har blivit stadigt anlitad av olika företag. På föreningens hemsida syns en förteckning över kunder som anlitat dem genom åren.

Konsulterna själva är noga med att inte berätta om några detaljer kring sina uppdrag. Men bland deras referenser finns företag som Shapeline, Cavendi, Telia Sonera och Motala Verkstad.

– Vi gör marknadsanalyser och olika utredningar åt företagen och det är klart att det kan vara känsliga uppgifter i bland, säger Edvard Hubendick, försäljningsansvarig och blivande ordförande i föreningen.

De ger ett färskt exempel på ett medelstort företag som de arbetat med under året:

– De ville expandera ett av sina affärsområden och bad oss att göra en marknadsundersökning, se hur stor marknaden är och utreda var marknaden finns samt göra riskbedömningar. Olika omvärldsanalyser är nog ett ganska typiskt uppdrag för oss, berättar Adam Scheid, som själv är projektledare och konsult.

I föreningen har funnits medlemmar från alla fakulteter, även blivande läkare och psykologer. Men de flesta av studentkonsulterna kommer ändå från tekniska högskolan och läser civilingenjörsprogram inom exempelvis data, industriell ekonomi, design, teknisk fysik och energi/miljö. Efter så många år har man utarbetat strategier för att genomföra uppdragen.

– Vi sätter oftast ihop projektgrupper på tre personer. En projektledare och två konsulter. Dessutom finns det alltid med en personlig rådgivare i gruppen som kan vara ett bollplank. Den personen är alltid en av våra mest erfarna medlemmar, berättar Adam Scheid.

De lägger ned ungefär 800 arbetstimmar per termin på olika projekt. I år slog man rekord med 1 100 timmar. Ambitionsnivån beskriver de som minst sagt ganska hög.

– Våra konsulter tycker att det här är väldigt roligt. Här på universitetet är ju allt väldigt teoretiskt och därför är det kul att få göra något i praktiken. Det är inga problem att motivera konsulterna, snarare får vi se till så att de inte lägger för mycket tid! säger Edvard Hubendick.

De sticker inte under stol med en utmaning de har som förening, att studenterna är på universitetet i max fem år. Det finns risk för att hela tiden förlora kompetens och drivkraft.

– Vi har bland annat löst det genom en extern styrelse med tidigare medlemmar. De har varit riktigt aktiva i föreningen och de har sett verksamheten över tid i kanske åtta–tio år. Det är viktigt för kunskapsöverföringen, säger Adam Scheid.

Föreningen tar betalt för sina uppdrag, men ligger enligt dem själva avsevärt lägre än konsulter ute på marknaden. Man omsätter cirka en halv miljon om året. 75 procent av ersättningen går till konsulter, övrigt går in i föreningen till utbildningar och någon aktivitet för sammanhållningens skull.

– Vi har inga tillväxtmål. Drivkraften är studenternas personliga utveckling. Och vi inser mer och mer att vi faktiskt har bidragit till något i näringslivet i den här regionen som vi bor i och uppskattar! säger Edvard Hubendick

Gozinto

År 2001 startade fyra I-studenter vid Linköpings universitet den ideella föreningen Gozinto studentkonsulter, efter att ha varit på utbytesår i Tyskland och där kommit i kontakt med liknande föreningar.

Gozintos verksamhet består av att erbjuda företag möjligheten att ta hjälp av erfarna, driftiga och duktiga studenter för att lösa problem.

På så vis kan universitets kunskapsresurs mobiliseras för att täcka företagens skiftande behov.

Se mer på www.gozinto.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om