"Vi hade på känn att det skulle bli så här"

"Nu försöker vi hitta matchningar till branscher med stora behov. Som vård och omsorg", säger Inger Schroeder, från Arbetsförmedlingen.

Inger Schroeder är enhetschef för Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Inger Schroeder är enhetschef för Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Foto: Magnus Andersson

Östergötland2020-03-31 08:15

Sedan 1 mars har 1 153 personer varslats i länet. Och sedan 22 mars har varslen ökat lavinartat. Då hade knappt 500 personer främst inom hotell- och restaurangbranschen varslats. Nu är det alltså mer än dubbelt så många som riskerar att bli av med sina jobb. Enligt den senaste statistiken är det fortfarande inom hotell- och restaurangbranschen som de flesta varslas.

– Det är oroande med alla varsel. Men vi hade på känn att det skulle bli så här. Vi har folk ute som möter företag och som bara jobbar med varslen, som ser att det ser illa ut, säger Inger Schroeder, enhetschef, Arbetsförmedlingen, arbetsgivare i Östergötland.

Hur jobbar ni nu?

– Nu försöker vi  kontakta de företag som varslat, för att inventera om det exempelvis finns vård- omsorgskompeten bland de varslade. Vi vet i dagsläget inte hur många av de varslade som blir uppsagda.

Märker ni något extra tryck just nu?

– Ja, det är extra fokus på varsel där vi tar en kontakt med företagen för att ha en dialog. Vi ser också att arbetsgivare avvaktar med att anställa personer med stöd eller avbryta pågående anställningar med stöd. Människor är också oroliga för sin försörjning.

Den senaste veckan, mellan den 22 och 27 mars, har Arbetsförmedlingen registrerat 18 433 personer som varslade om uppsägning i Sverige. Hittills under mars månad är det sammantaget 36 800 som varslats. Enligt Arbetsförmedlingen var den månad som varit värst historiskt sett november 1992. Då varslades 22 200 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!