- De har lagt upp det på ett väldigt avancerat sätt, har slutat jobba och levt gott på spelandet, säger åklagaren Henrik Olin.

Fem män - bland dem en 39-åring som är hemmahörande i Mjölby kommun - ses som huvudmän och ska ha organiserat spelandet via ett 15-tal användarkonton. Under januari 2012-februari 2013 har de blåst nätpokerspelare på 3,8 miljoner kronor, enligt åtalet.

I några fall var det fråga om tusenlappar, men i grunden handlade bedrägerierna om att dra in små summor från många spelare. I många fall handlade det om 30-40 kronor.

Männen har träffats i universitetsvärlden och sedan utformat systemet ihop, enligt Olin. Någon är en skicklig pokerspelare, en annan har goda programmeringskunskaper. Männen medger att de har spelat med hjälp av pokerrobotar, även om åklagaren och de misstänkta är oeniga om hur mycket.

Två av de åtalade - en 22-årig kvinna och en 24-årig man som bägge är bosatta i Linköping - åtalats för medhjälp till grovt bedrägeri. De ska, enligt åklagaren, ha bidragit med administrativt arbete och med problemlösning kring genomförandet av det grova bedrägeribrottet. 22-åringen påstås även ha genomfört en del "undersökande arbete". 24-åringen anklagas även för att ha tecknat ett spelkonto hos Svenska Spel för att sedan låta de fem huvudåtalade använda detta spelkonto i brottsligt syfte.

Åklagaren och försvararna delar uppfattningen att rättegången kommer att kretsa kring om det som skett är brottsligt eller inte. Advokaten Mikael Söderberg bekräftar åklagarens uppgifter om att de åtalade hade kontakt med en advokat för att ta reda på om det de gjorde var lagligt eller olagligt.

- Man kan säga att rättsläget är oklart, men de tolkade det som att de kunde köra, säger Söderberg.

Enligt honom är det upp till åklagaren att bevisa att männen vunnit pengar på ett sätt som de inte skulle ha gjort om de spelat utan sin så kallade spelrobot. Åklagaren måste också bevisa att de övriga spelarna inte hade gett sig in i spelet om de känt till förutsättningarna.

Gruppen bröt mot flera av Svenska Spels regler när de gav sig in i pokerspelandet med sin robot och med flera identiteter.

- Men det behöver inte vara ett brott att fuska, säger advokat Söderberg.

De spelare som förlorade pengar till gruppen har fått sina pengar återbetalade av Svenska Spel som vill att kunderna ska känna att de spelar i en trygg miljö.