De senaste veckorna, över jul- och nyårshelgerna, har många östgötar drabbats av inbrott i sina hem.

LÄS MER: Tjuvarna tar sig in via övervåningen

DNA-märkning kunde eventuellt ha förhindrat en del av inbrotten. Märkningen försvårar också för tjuvar att klara sig undan med godset.

– Det är väldigt enkelt att pensla på lösningen på stöldbegärliga saker som datorer, smycken, tavlor eller kanske cyklar, säger Patrick Persson, skadechef hos Länsförsäkringar Östgöta.

Ger färre inbrott

Enligt polismyndigheten har så kallat märk-DNA använts i England i ett femtontal år. Undersökningar där har visat att antalet bostadsinbrott minskat i områden där många invånare valt att köpa utrustningen och märka värdesaker, samt märka sina hus med information om att bostadens värdesaker är DNA-säkrade.

Den brittiska polisen ska inte heller ha sett tecken på att tjuvarna flyttat sin verksamhet till andra bostadsområden istället.

Den svenska polisen testade under 2014 märk-DNA i tre kommundelar i Stockholm. Resultatet visade detsamma som i England: Minskat antal inbrott och inga tecken på ökningar i andra områden.

Uppmanar kunderna

Efter den senaste tidens många bostadsinbrott i länet, och Correns granskning av bostadsinbrottens utbredning och följder under hela 2015, går Länsförsäkringar Östgöta nu ut med ett pressmeddelande där kunder uppmanas att överväga DNA-märkning. Om flera i ett område går samman och använder märkningen kan det skrämma bort tjuvar, menar skadechef Patrick Persson.