Sommarfester – och många nya ansikten. Är du en social stjärna kanske du jublar över en inbjudan – men är du inte det kanske ett visst mått av osäkerhet och nervositet infinner sig inför att gå.

– Du kan tänka att du inte är ensam om att känna så. Det är mänskligt att vara nervös inför ett stort socialt sammanhang. Att man delar det med andra kan vara ett sätt att se på det istället, säger Sverker Wadstein, som driver företaget Bra relationer i Norrköping.

Kan man förbereda sig på något sätt?

Artikelbild

– Det är väl inget fel i att tänka igenom några bra frågor innan, vad personen jobbar med, var de bor och så vidare. Men att stå framför spegeln och öva känns lite väl överdrivet.

Hur ska man göra när man kommer till festen om man inte känner någon?

– Vi människor vill gärna hjälpa varandra. Hittar du någon du lär känna på festen, våga fråga: "Kan vi inte gå och mingla ihop?" Det går folk oftast med på. Para ihop dig med någon.

Hur gör man då ett bra intryck och får kontakt?

Artikelbild

– Var nyfiken på den personen på ett bra sätt. Det handlar mycket mer om det än att stå och vara rolig och berätta anekdoter. Genom att fråga, lyssna och ställa följdfrågor visar du detta. Men att verkligen lyssna på svaren är jätteviktigt.

Om du hamnar i en grupp och inte riktigt kommer med i samtalet, finns det andra alternativ om man inte vågar bryta in, menar Sverker Wadstein.

– Finns det barn på festen kan man uppmärksamma dem, det kan vara lättare än med vuxna ibland. En annan variant är att hjälpa till praktiskt, istället för att gå på toaletten eller pilla på mobilen. Det viktiga är att inte bara stå där, det finns alltid olika val. Det är aldrig bra att bara vara passiv.

Många fester innebär också intagande av alkohol. För vissa kan drickat kännas som ett sätt att släppa hämningarna och våga prata, men blir det för mycket kan festsstämningen snabbt försvinna.

Ska man ta det lugnt med nubben alltså?

– Absolut! Vill man ha koll på läget är det väldigt klokt att ta det lugnt med alkoholen. Ingen gillar att lyssna på någon som börjar upprepa sig. Vill man vara helt säker på att inte göra bort sig rekommenderar jag måttlighet.