Mannen bakom den flera meter höga skulpturen som byggs på plats i etapper är konstnären Olav Lunde från Finspång. Materialet hämtar han från industrin och gamla lantbruksmaskiner. Skapelsen symboliserar dels ortens långa industrihistoria, dels metallbearbetningens betydelse för Finspång under alla år.

– Jättekul! Jag har varit med från skiss till färdig skulptur och det har varit inspirerande. Dessutom har materialet levt ett liv innan. Förvånansvärt många som passerar förbi har varit positiva till idén, säger han.

NT var på plats när Olav Lunde och Leif Svedberg, Arbetsmarknadscentrum, gjorde klart konstverket. Under tiden som skulpturen pryds med metallblommor stannar en handfull nyfikna till och iakttar arbetet på håll.

Artikelbild

| Metallblommor. Konstnären Olav Lunde fäster metallblommorna i grenverket av järnskrot.

– Målsättningen är att allt ska vara klart till den 1 maj, förklarar Olav innan han kliver upp på stegen igen.

Konstverket som Olav Lunde färdigställer är premiärskapelsen inom RIFF, en förkortning av Reflektioner i Fantastiska Finspång. Fler verk av konstnärer verksamma i Östergötland kommer att visas under året.

– Det är viktigt att installationerna som ställs ut har lokal koppling som speglar Finspång. Tolkningen kan bestå av materialval, plats, historier, föreningar eller produkter som antingen skapats här eller kopplas till kommunen. Det är jätteroligt att folk som passerat förbi Olav Lunde när han jobbar fäller nyfikna kommentarer till projektet. Jag märker också att dialogen växer för att prata om konst, säger Mårten Hafström, kulturutvecklingschef.

Han är inte främmande för att i framtiden hitta en fast placering i Finspång för Olav Lundes skulptur.

Artikelbild

| Konstnär. Olav Lunde från Finspång.

– Dialogen löper på. Sedan handlar det också om tillstånd, men verket äger vi, utvecklar han.