Enligt White Guides smakdomare finns det 32 restauranger i Sverige som håller mästarklass. Så bra anses inget östgötskt matställe vara, men tre platsar bland de 134 krogar som fått omdömet "Mycket god klass". För det krävs minst 67 poäng av 100 möjliga.

De tre är Gin i Norrköping, som liksom i fjol landar på 72 poäng, Hörnet i Vadstena med 67 poäng (66 i fjol) och Ombergs Turisthotell, 67 (64).

Fyra östgötarestauranger anses hålla god klass, samtliga i Linköping: Jord 64 poäng (ny), Storan 63 (65), Johannes Kök 62 och Pappa Grappa 60. De två sistnämnda hade i fjol under 60 poäng – då redovisas inte poängen, utan restaurangen får bara omdömet "också rekommenderad".

Artikelbild

| Thomas Hallgren driver Gin – Östergötlands bästa restaurang enligt White Guide.

I år är det fem östgötarestauranger som klassas som "också rekommenderad": Ánima (före detta Pappa Grappa), The Lamp (60 poäng i fjol) och nykomlingen Urbane Goat i Norrköping, samt Stångs Magasin (63) och Verandan vid ån (65) i Linköping.

Stångs och Verandan vid ån är därmed årets stora östgötska poängförlorare i White guide.

Var ska man då äta om man är stadd vid kassa och vill ha det allra bästa som finns att uppbringa i Sverige? Här är tio-i-topp-listan:

1. Fäviken Magasinet, Järpen

Artikelbild

| Linda Johansson är restaurangchef på Ombergs turisthotell som ökar från 64 till 67 poäng i år.

2. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås

3. Frantzén, Stockholm

Artikelbild

| Mia Bremer, Wilhelm Malmqvist och Lotta Lundin Johansson på Hörnet i Vadstena som kommer på delad andraplats i Östergötland.

4. Gastrologik, Stockholm

5. Oaxen Krog, Stockholm

6. Restaurang Vollmers, Malmö

7. PM & Vänner, Växjö

8. Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg

9. Krakas Krog, Katthammarsvik

10. Adam/Albin, Stockholm