Till sist lindar han Elna-Maries vänstra ben så att det inte ska svullna. Därefter gör han frukost. En timme senare kommer hemtjänsten och lyfter Elna-Marie från sängen till rullstolen.
– Då går jag ut och går i tio minuter. Jag brukar säga till Elna-Marie och de från hemtjänsten att ”nu går jag till Arkösund”, säger han med ett busigt leende. Elna-Marie fnittrar och ser med road blick på mannen hon gifte sig med som 18-åring.
– Det där med Arkösund är en ploj vi har, förklarar Per Hertzman – för tydlighetens skull.
Att gå från Östra Husby till skärgårdssamhället skulle ta flera timmar och är nog egentligen den tid Per Hertzman skulle behöva för att få tid för sig själv.
Elna-Marie fick en stroke för fem år sedan och sedan dess behöver hon hjälp med så gott som allt i i livet. Fyra gånger om dagen och en gång på natten kommer hemtjänsten.
Så även om hemtjänstens personal sköter de tunga lyften och hjälper Elna-Marie med mycket så är det Per som är tryggheten och han som bär ansvaret för att vardagen ska fungera.
Per har som Elna-Maries anhörigvårdare beviljats avlastning under 30 timmar i månaden av Norrköpings kommun.
– Det fungerade utmärkt – så länge det var en och samma person som kom. Hon arbetade i hemtjänsten här på Vikbolandet och vi lärde känna henne väl. Det är viktigt för den som har haft en stroke behöver känna sådan trygghet.
Men så ändrade kommunen rutinerna. Under förra året bildades i stället en särskild grupp inom hemtjänsten med uppdrag att avlasta anhöriga. Gruppen placerades i Norrköping och helt plötsligt skulle Elna-Marie vänja sig vid att det kom olika personer varje gång Per inte var hemma.
– De som arbetar i den gruppen är säkert jättebra, men tryggheten i att en och samma person kom hem till oss de där timmarna var viktig för oss. Jag pratade med Eva Britt Sjöberg (kristdemokratiskt kommunalråd med ansvar för vård och omsorg, red:s anm), men hon sa att det här är vad som finns, berättar Per.
Så Elna-Marie och Per sade upp avlastningen och får nu hjälp av släktingar och vänner när Per behöver göra något där det är svårt för Elna-Marie att följa med.
Sedan kom nästa förändring. Norrköpings kommun gjorde en upphandling om var hemtjänsten ska handla mat till sina vårdtagare. Det var för att de som jobbar i hemtjänsten ska slippa bära tunga matkassar. En arbetsmiljöfråga helt enkelt.
– Det är också en säkerhetsfråga att undvika hantering av kontanter och en kvalitetsfråga. Bilarna som transporterar dagligvarorna är utrustade med kyla för att varorna ska hålla rätt temperatur vid leveransen.
Från början, för elva år sedan, gällde det bara stadskärnan, sedan gick hemtjänsten i Skärblacka och Kolmården med liksom Vikbolandet. Nu beställer man maten med hjälp av hemtjänsten, säger Liselotte Landerdahl, som arbetar med avtalsfrågor för vård- och omsorgskontoret i Norrköpings kommun.
Coop Risängen vann upphandlingen och nu körs maten en gång i veckan från stan och ut till de som hemtjänsten har i uppdrag att handla åt.
– Tidigare kunde hemtjänsten handla här på Ica i Östra Husby. Så vi sa upp den delen av hemtjänsten också och går och handlar själva i stället. Det fungerar bara för att vi bor alldeles intill affären och kan gå många gånger med lite varje gång. Men nästan alla andra på Vikbolandet har längre till affären. De har inget val. Det är diskriminerande, tycker jag, säger Per Hertzman.
I september förra året amputerades Elna-Maries högra ben. Efter det fick hon hjälp med sjukgymnastik för att behålla så mycket som möjligt av rörligheten i den vänstra förlamade sidan.
– Både vi och hemtjänsten fick lära oss hur man ska göra. Jag hjälper Elna-Marie med gymnastiken på morgonen i fem–tio minuter och så skötte hemtjänsten det på eftermiddagen. Man skulle kunna tycka att jag kunde göra det på eftermiddagen också, men jag har fullt upp hela dagen med att hjälpa Elna-Marie, laga mat, tvätta och städa, säger Per, som brukar lägga sig och vila en stund på förmiddagen när hemtjänsten varit där.
Men det var inte för att någon tyckte att Per kunde sköta sjukgymnastiken tillsammans med Elna-Marie som träningen på eftermiddagen drogs in. Nej, det var för att Region Östergötland inte betalade räkningarna, som Norrköpings kommun skickade för att de utförde sjukgymnastiken.
– Det beskedet fick jag i allafall på telefon av tidigare enhetschefen för hemtjänsten på Vikbolandet, Kristoffer Levin. Det handlar om fem–tio minuter om dagen. Är det så de räknar, minut för minut? Pratar vi Norrköpings kommuns värdegrund då? Eller empati? Att hålla på och träta med regionen om en sådan sak. Per skakar på huvudet.
Så nu försöker Per att hinna med att träna med Elna-Marie på kvällarna också. Trots att kontaktpersonen på hemtjänsten klart och tydligt antecknat att varje dag, klockan 16:15, ska Elna-Marie tränas av hemtjänstpersonalens personal enligt träningsprogrammet som sjukgymnasten gett dem.
Tidigare enhetschefen Kristoffer Levin minns inte något samtal där han sagt att träningen dras in för att regionen inte betalat. Han vill inte kommentera enskilda fallet men skriver i ett mejl till redaktionen att det verkar vara ett missförstånd.
I december bildade kommunen ett larmteam för dem som behöver akut hjälp mellan de vanliga besöken från hemtjänsten. Larmteamet placerades i Norrköping och för den som åker därifrån tar det minst en halvtimme innan de är framme i Östra Husby.
– Måste jag gå på toaletten så får jag ringa till Norrköping och sedan vänta mycket längre än om någon här i Östra Husby skulle kunna komma, säger Elna-Marie.
– Vi fick sällan vänta mer än tio minuter när larmet gick till Östra Husby, fyller Per i.
Både hon och Per säger att det är så tydligt att man utanför Norrköping sätts åt sidan av den styrande kvartetten.
– Är man född och har levt hela sitt liv på Vikbolandet vill man gärna stanna där även som gammal. Då är det inget alternativ att sätta sig i ett äldreboende i Hageby när det inte finns tillräckligt med platser på Wijkagården. Därför blir många kvar hemma och beroende av hemtjänst.
Paret Hertzman lever efter devisen: Vi uppskattar allt som fungerar och fungerar det inte – då säger vi till.
Och det har de gjort. För några veckor sedan bytte de hemtjänst, från kommunens egen till det privata alternativet VioNord.
– Det är absolut inte fel på dem som jobbar i kommunens hemtjänst, de är underbara. Men politikerna följer inte den värdegrund de själva satt.
– Det är bara det att man känner sig lite satt åt sidan.