Egentligen går det bra att paddla året om, åtminstone så länge vattnet fortfarande är isfritt.
Fördelen med att paddla på hösten är, bortsett från det sköna ljuset, att du är ensam. Sommarstugorna har sedan länge bommats igen, fritidsbåtarna dragits upp på land och havet ligger öppet i alla riktningar.
Vi startar från badplatsen i Kollevik som ligger utanför Karlshamn. På sommaren är stranden överfull av soltörstande svenskar och tillresta tyskar, men nu på hösten är viken öde. Inte ens campingplatsen bredvid ser ut att ha några gäster.
Från Karlshamn öppnar Blekinges skärgård upp sig och når sin kulmen alldeles utanför Matvik. Mängder med kobbar och skär skapar en gemytlig blandning av öde vatten och bebodda öar.
Gamla hus ligger skyddade i vikar, bakom berg och skogar. Inte alls lika utsatta som dagens moderna villor som gärna uppförs på platser där 1800-talsfiskaren inte ens skulle drömma om att bygga. De röda stugorna med sina stora tomter, som ursprungligen användes för att torka och laga fiskarnas garn, ligger i dag öde.

<span class="mr">Panoramavy från havet
</span>Den som inte vill släpa på en egen kajak ända till Blekinge kan hyra en på plats. Det finns gott om uthyrare och priserna är riktigt överkomliga. Med kajak kommer du fram där båtarna går på grund. Du kan smita över grunda sandpartier, komma nära både vilda och tama djur och bäst av allt - du kan vara oerhört nyfiken.
Till skillnad från landvägen får du panoramavy över alla trevliga sommarstugor och välansade trädgårdar direkt från havet. Det finns inte en sommarstugeägare vid havet som skyddar sig mot havsutsikten. Husen ligger ståtliga på rad gärna med påkostade terrasser och privata bryggor.

<span class="mr">Packa vattentätt
</span>Att paddla är en gourmetresa i matriket. Inte för att paddlingen kräver några energiknippen utan mestadels för att det stora kajakskrovet medger en större packning än vandringen och för att tunga vinflaskor och färska matvaror med lätthet får plats i den flytande pråmen.
Att paddla på hösten och vintern ställer helt andra krav på utrustningen än sommarens semesterresa på havet. Höstvindarna kan plötsligt ändra riktning och ihållande regn kan göra marknadens bästa utrustning genomblöt och kall trots tillverkarens försäkran om både vind- och vattentäthet. Klä dig därför varmt med möjlighet att snabbt och enkelt lätta på klädseln. En vattentät jacka med tät stängning i handlederna är att rekommendera. Glöm inte heller paddelhandskar och en varm sovsäck till natten.