Tanken på ljusa eftermiddagar och ljudet av grus mot cykeldäck gör mig lyckofnissig. Och i vår ska det skarpa solljuset lysa på ett 70-talsnostalgiskt mode i träklackar, utsvängda jeans och poncho. Igen.

För det inte är ju inte första gången 70-talets modespråk gör comeback. Det går så snabbt mellan varven nu att vill man bara vara trendig kan man avsätta hyllor i garderoben för olika modedecennier, i stället för att sortera efter årstid. En hylla för 80-talet där man kan lägga sina oversize-cardigans och neontajts. En för 90-talet där magkorta toppar och rutiga flanellskjortor får vila upp sig mellan varven och så en för 70-talet med stora skjortkragar och tajta polosar.

Så är det bara att plocka fram vad man behöver inför varje säsong efter genomläsning av aktuell trendrapport. Eller så tar man ett plagg från varje hylla och blir vågad modepionjär.

Artikelbild

Själv älskar jag varje ny period med 70-talsinfluerat mode. Inte för att det måste vara modernt för att jag ska bära orangeblommigt, utan för att butikerna fylls av nya fantasifulla tolkningar av det här modemässigt så glada årtiondet. Nya twistar på trumpetärmar, knasmönster och klumpeklackar.

Det är en fröjd att bara gå och titta. Som second hand-ivrare skäms jag nästan för att säga det, men det är dessutom väldigt mycket enklare att klä sig i nyproducerat ”70-tal” än originalet. I alla fall om man inte har en 60-centimetersmidja och en fäbless för syntetmaterial som klistrar sig mot huden.

Att stora modehus som Gucci, Chloé, Sain-Laurent och Louis Vuitton alla så ogenerat låtit sig inspireras av 70-talet är såklart ingen slump.

Det är hippieerans rop efter ”peace, love and understanding” som ekar i en värld med fler krig än vi kan hålla reda på. Att just krigstiderna påverkat modeskaparna just nu blir också tydligt i en annan av vårens trender – den militärt inspirerade funktionella trenden. Khakigrönt, kamouflage och många fickor och knappar på byxor och jackor.

Artikelbild

Men min egen vurm har nog mer att göra med att ha varit liten på 70-talet. Själv klädd i brun frottéoverall tittade jag storögt på coola tjejer i tajta jeansmidjor och kam i bakfickan. Det första modeuppvaknandet sitter alltid i.