– Just nu har vi inte mindre än sju pågående ärenden gällande amnestin runt om i länet, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Det var den 15 oktober förra året som polisen inledde amnesti för explosiva varor runt om i landet. Sedan dess har det lämnats in sprängmedel i många varianter. Som vi tidigare rapporterat så har det i region Öst varit Norrköping som toppat i antal ärenden.

– Det märks att vi närmar oss slutdatum. De senaste dagarna är det många som har hört av sig till oss, säger Öberg.

De som kontaktat polisen har blivit ombedda att ta en bild på den aktuella explosiva varan, därefter gör polisen en bedömning om det nationella bombskyddet måste kallas in, eller om det räcker med en vanlig polispatrull.

Hur anonymt är det egentligen då?

– Ja, det är ju inte helt anonymt. Men oavsett vad det gäller för sprängmedel så riskerar anmälaren inget straff.

Att sprängmedel används som vapen fick vi ett färskt exempel på i Norrköping i måndags när en detonering placerades vid en lägenhet på Korsgatan. Polisens förhoppning inför amnestin var att få bort explosiva varor som finns i de kriminella kretsarna.

– Så har det väl kanske tyvärr inte blivit. Det mesta som har kommit in är något som man exempelvis har hittat i ett gammalt uthus. Men det är bra att vi får in det också, det kan vara farligt och ska inte finnas där ute, säger Björn Öberg.

Med explosiva varor avses handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut, ammunition och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier. Även så kallade bengaler är pyrotekniska artiklar. Tittar vi på hela landet så har polisen fått in ungefär 1 700 kilo sprängmedel och 80 kilo hemtillverkat explosivt ämne.