Prognosen: Så blir vädret hos dig framöver

Längtar du efter snön? Då får du vänta minst en vecka till.

Längtar du efter snön? Då får du vänta minst en vecka till.

Längtar du efter snön? Då får du vänta minst en vecka till.

Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix, Ulf Palm/TT

Östergötland2019-11-08 14:45

Regn och dimma och eventuellt också snö längst västerut i länet. Kylan kommer så sakta in över Östergötland. Lokalt blir det någon minusgrad. Svaga vindar är att vänta. Likaså kalla vägbanor och underkylt regn. Kombinationen ökar halkrisken.

Men snön låter vänta på sig. Enligt Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI, dröjer den en vecka. Minst.

– Inledningen på helgen blir nederbördsrik. Regnet rör sig norröver innan nästa nederbördsområde kommer över oss. Först på söndag kan vi vänta oss uppehållsväder, men molnen blir kvar. Någon sol kan vi inte räkna med.

Temperaturen dagtid pendlar från någon enstaka plusgrad upp till fyra grader. På nätterna kryper kvicksilvret under noll.

– Jag flaggar för att det kan bli halt på framför allt de mindre vägarna som inte alltid halkbekämpas.Vad jag ser över länet är det nu ett par–tre grader varmt i marken. Skulle det frysa på och det är blött efter en kall natt finns lokal risk för halka på vägarna, förklarar Jon Jörpeland.

Han utesluter snöfall över Östergötland den närmaste tiden. Däremot räknar han med regn och eventuell blötsnö.

– I nästa vecka visar prognosen på mindre regnmängder, men molnen fortsätter att dominera och det blir fortsatt milt i Östergötland  och ner mot Kalmar län. Nästa helg väntar vi in ett omfattande nederbördsområde. För Östergötlands del handlar det mest om regn och de regionala skillnaderna bedöms som små. Det är först när vi kommer norr om Mälaren som regnet kan övergå mer i snö. Här är det fortsatt mycket moln på himlen, utvecklar Jon Jörpeland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!