Det kinesiska nedslaget mot den spirande studentledda demokratirörelsen kulminerade den 4 juni 1989. Stridsvagnar sattes in i Pekings centrum och rullade obönhörligt mot demonstranterna på och kring Himmelska fridens torg. Soldater sköt också mot den stora folkmassan.

Hur många som miste livet och skadades i massakern har aldrig riktigt slagits fast. Människorättsgrupper och vittnen har beräknat offren i tusental.

Farlig sanning

Artikelbild

| Ungdomar med flaggor och banderoller demonstrerar på Himmelska fridens torg i Peking 1989. De kinesiska myndigheterna kväste demokratirörelsen med sanslöst övervåld. Arkivbild.

En dödssiffra runt 3 000 är vad kinesiska Röda Korset uppgav efter massakern, och vad studentorganisationer rapporterade baserat på sjukhusuppgifter.

I slutet av juni 1989 sade den kinesiska regeringen att omkring 200 civila hade dödats när "kontrarevolutionära upplopp" stoppats.

Årligen demonstrerar människor i Hongkong för att Kina ska ta sitt ansvar för dödandet. På söndagen deltog enligt polisen 2 100 personer. Slagord som "folket glömmer inte" hördes.

Kommunistpartiet försöker att radera ut minnena. Men folket i Hongkong håller dem vid liv och ser fram mot den dag när diktaturen på fastlandet är över, sade Wu-Chi-Wai från Demokratiska partiet.
Artikelbild

| En av 1900-talets mest ikoniska bilder. En kinesisk man protesterar mot våldet genom att ställa sig framför en lång rad stridsvagnar dagen efter massakern den 4 juni 1989 på Himmelska fridens torg i Peking. Mannen ska till slut ha dragits bort av personer i närheten. Arkivbild.

Sträng censur

Hongkong och Macao, två speciella administrativa regioner i Kina, är de enda platserna på kinesisk mark där massakern uppmärksammas varje år.

I övriga Kina är ämnet förbjudet att ta upp. Massakern får inte nämnas i skolböcker och medier. En armé av statliga censurarbetare arbetar med att förhindra att massakern tas upp på nätet.

Verktygen för att söka upp och blockera information om händelsen har slipats extra noga inför 30-årsdagen. Maskininlärning samt bild- och röstigenkänning ingår i arsenalen, meddelar censorerna vid kinesiska internetbolagen.

Den 4 juni hålls en ljusvaka i Victoria Park i Hongkong som väntas samla tiotusentals personer som inte tänker glömma.