Olof Kånge var nära vän och teamchef åt Pelle ända sen han startade om sin rallykarriär år 2000.

Han sörjer en god vän och en engagerad ambassadör för sporten.

– Pelle var otroligt energisk och hade tydliga åsikter om rally. Han hade väldigt goda idéer, brann oerhört mycket för sporten och var ofta en nagel i ögat på tävlingsledare, på domare, på förbundsdirektörer, på rallyutskottet, ja i princip på alla som hade en ledande position i sporten. Han sa vad han tyckte och var väldigt omtyckt av många för det.

Artikelbild

| Omtyckt. Rallyprofilen Per-Arne Sääv förlorade kampen mot sin sjukdom.

Olof Kånge fortsätter:

– Han hade otroligt mycket kompisar ute i rallysporten. Alla pratade gott om Pelle, även de som hade tuffa fighter med honom.

SM-guldet 2005, i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen, blev hans största merit.

– Han hade väldigt mycket otur samtidigt som han kanske inte var den största taktikern av alla. Han var ofta lite för het och straffades för det mer än en gång.

Olof Kånge tar höstens SM-tävling i Linköping som exempel.

– Pelle hade guldläge att vinna tävlingen men tog i alldeles för mycket när han kom ifatt en tävlande framför sig och slog sönder kylaren så han tvingades bryta. Med lite mer taktiskt sinne hade han vunnit den tävlingen, det är jag övertygad om.

Det blev också Pelle Säävs sista tävling. Han hade planer på att göra en omstart under den här säsongen, i en annan bil, men sjukdomen tog överhanden och blev en kamp han inte klarade av.

Olof Kånge ser tillbaka på 15 års tävlande, först i en VW Golf och sedan i en Skoda Fabia. Han minns mest en start i Sydsvenska rallyt.

– Jag minns inte vilket år det var, men det var med Golfen. Det var en riktigt lång tävling minns jag, med start i Växjö, och där Pelle en bit in på tävlingen tappade både femmans och sexans växel. När alla vi trodde att det var färdigkört så började han istället leverera otroliga tider och slogs med de snabbaste fyrhjulsdrivna bilarna, trots att han saknade två växlar. Det var en sån där grej som bara han klarade av.

– Vi åkte också en tävling i Sydtyskland ett år, med samma bil, där han sopade rent med alla förare i sin klass. Han var en fantastisk rallyförare i sina bästa stunder, när han klarade av att hålla sig på rätt sida gränsen.

Under hela resan, från 2000 tills i höstas, har så gott som samma gäng hjälpt till att skruva med Pelles olika bilar.

– Vi har haft många fantastiska stunder tillsammans och det har varit en stor förmån att få vara så nära en så stor personlighet, säger Olof Kånge.

Pelle Sääv sörjs närmaste av sambo och två söner. Han blev 54 år gammal.