Köpa eller inte köpa? Det är frågan. Under fredagen är det Black Friday. Uppmärksammat och omdiskuterat. Samma dag är det En köpfri dag. Också det uppmärksammat och omdiskuterat. Nu ställs alltså dessa initiativ och evenemang mot varandra. En del inom handeln tar aktiva beslut mot Black Friday. Som Minimera, en modebutik online för second hand-kläder, med kontor i Norrköping.

– Vi kunde inte låta bli att ta ställning mot konsumtionshysterin. Därför kör vi något som heter Green Friday. Det betyder att vi höjer priserna med tio procent som går till Världsnaturfonden, säger Ann-Sofie Bergort, VD på Minimera i Norrköping.

Stort intresse

Artikelbild

| Ta ställning. Handla eller inte handla? Det är frågan.

Det tycks också finnas ett stort intresse minskad konsumtion bland svenskarna. En undersökning som gjordes på uppdrag av Världsnaturfonden förra året visade att 54 procent av svenskarna kan tänka sig ett konsumtionsfritt år där de endast köper förbrukningsvaror som mat.

– För att vara så pass nya som vi är har vi fått många positiva reaktioner för vårt initiativ och många har också delat och berömt oss. Det är roligt, säger Ann-Sofie Bergort.

Alternativa julklappar

Ett slags led i konsumtionsmotståndet är också de alternativa Årets julklappar som utsetts. Förra året utsåg En köpfri dag luftgitarren till årets julklapp. Ett förslag till årets alternativa julklapp kommer ifrån Naturskyddsföreningen. Den är en utmanare till virtual reality-glasögonen och man kallar den för "natural reality". Enligt produktbeskrivningen är den en klimatsmart 360-upplevelse tillgänglig för alla. Helt enkelt naturens storslagenhet i den verkliga verkligheten.