Morberg lagade mat i hyttan

Hyttan blev inspelningsstudio. Per Morberg lagade mat på Reijmyre Glasbruk.

Foto: Fotograf saknas!

Rejmyre2009-05-29 18:35
Fredagen blev inte som andra dagar på glasbruket. Kocken, jägaren och skådespelaren Per Morberg kom till Rejmyre för att dels laga mat och bjuda glasblåsarna på hyttsill. Dels presentera en ny serie med glas för vatten, vin, champagne och öl. Signaturen är smakfullt placerad i botten på lejontassen där även klorna syns.Hyttan förvandlas under en dag till inspelningsstudio. Ljus och rekvisita kommer på plats medan kameramannen försöker hitta nya vinklar till inslaget. I bakgrunden arbetar glasblåsarna. Menyn i tv-programmet består av glasnudlar med chili och fläskfilé, sill i hyttan och en smarrig jordgubbsdessert (Hyttgubbar)Efter en lång väntan börjar så kameran rulla.Per Morberg gör en storslagen entré, skriker något obegripligt på finska och tar alla glasblåsarna i hand utom kvinnan som han kysser på handen.Ett par minuter senare står han vid bordet och piffar till några dillkvistar, bollar med citroner och jonglerar elegant med salt- och pepparkaren.- Allt ska stylas! hojtar Per Morberg Sakta med säkert fylls bordet med ingredienser och skålar. Matvarorna bärs in i hyttan i en stor trälåda. Filmteamet rusar runt för att få allting klart, men huvudpersonen är lugnet själv. Han är van vid sin sak. - Så här får stjärnor göra! säger Per Morberg och tänder en cigarett inför en häpen publik.Röklukten blandas med doften av alla färska ingredienser som står framdukade. NT-praktikanten Johanna Palm får en överbliven plastbunke sparkad mot sig. Per Morberg - med glimten i ögat - står för passningen.- Den där skulle du ju ta på volley! skämtar han. Johanna säger ingenting, uppenbart förvånad.Per Morberg är utbildad kock vid Kristinebergs hotell och restaurangskola och har arbetat på krogar som Riche, Café Opera, Club Alexandra och Tullgarns värdshus. Tv-publiken känner honom som bland annat Viggo i Rederiet och Roger Rönn i Vita lögner. Han har även medverkat i flera Beckfilmer med Peter Haber och i Kay Pollaks hyllade Så som i himmelen. Per Morberg har fått mycket uppmärksamhet för sina reportage om jakt och matlagning. Han har dessutom ett eget matlagningsprogram - Vad blir det för mat? - i TV 4 Plus.Matlagningsprogrammet från Reijmyre Glasbruk kommer att sändas i tv antingen i höst eller under våren 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om