Innanför den lilla hallen med trappa till övervåningen finns ett stort allrum. Det är öppen planlösning med kök i ena änden och soffor i den andra. En brasa sprakar i spisen.

Sedan april bor familjen mestadels här på gården utanför Nynäshamn, tillsammans med sex får, tre ankor, 20 höns och tre hundar. De är båda uppväxta på landet – Kalle alldeles i närheten av gården, Brita i Västerbotten. Men båda längtade till stan under uppväxten.

Vi hade samma fantasi när vi var små om att cykla på asfalt, säger Brita.
Artikelbild

| Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström längtade till landet och bor nu mestadels i huset utanför Nynäshamn. ”Kalle är lite som ett troll, han är inte byggd för tätort”, säger Brita om flytten till landet.

De flyttade till Stockholm, och landade så småningom tillsammans i ett radhus i Pungpinan söder om stan. Men medan Brita trivdes med stadslivet blev Kalle alltmer rastlös.

Kalle inte är gjord för att bo i tätort. Jag brukar säga att han är som ett troll, han ska vara i skogen och inte sitta i möten eller åka kollektivtrafik, säger Brita.

Byggnadsvård

På nya gården finns oändligt många projekt att ta sig an. Inomhus är det Brita som basar över inredningen.

Artikelbild

| Kalle Zackari Wahlström med sonen Björn framför Sörmlandsgården. ”Jag är uppväxt på landet, och många år under uppväxten gick åt till att längta bort", säger han. Efter några år i stan var han dock klar med det.

Hon frågar mig lite ibland, och om jag håller med får jag vara med och bestämma. Vi tycker om samma stil, men för mig är det viktigare att det funkar än att det är perfekt, säger Kalle och slår sig ner i soffan tillsammans med Brita, som ammar tre månader gamla Björn. Bredvid sitter treåriga Essa och coachar under intervjun:
Pappa ska du berätta att jag älskar att äta vildsvin? Ska du berätta att duvhöken tog våra hönor?
Artikelbild

| Pardörrarna mellan vardagsrummet och gästrummet är gamla ytterdörrar som satts in för att släppa in ljus.

Brita renoverar gärna med byggnadsvårdsmetoder.

Det är skönt att luta sig mot något som är beprövat, med klassiska färger och material som man vet fungerar. Sedan har jag ändå beslutsångest, men det känns lättare när man inte väljer mellan höstens trendfärger 2019, säger hon.
Artikelbild

| Brita Zackari har ritat köket och Kalles kompis har byggt. ”Det fanns ett funkiskök när vi flyttade in, men jag ville ha mer känslan av torp än mormors 1960-talslägenhet”, säger Brita.

Levande färg

Färgvalen, ja – det är en lång historia. Kalle fick måla en gång när Brita var gravid, men Brita blev inte nöjd.

Artikelbild

| Britas målade hallgolv. Som mått använde hon en pizzakartong. Hon tejpade inte utan målade upp mönstret med blyertspenna och målade sedan direkt.

Så det var tvunget att målas om en gång till, säger Kalle.
Och sedan behövde det målas om ytterligare en gång, och då blev det rätt, tillägger Brita, som själv gärna målar med äggoljetempera.
Artikelbild

| Ett av sommarens projekt har varit att bygga en egen rök. ”Vi behöver projekt för att må bra. Vi kommer från familjer där man håller på och grejar. Kalles familj umgås genom att bygga tillsammans”, säger Brita.

Den är underbar. Jag gillar den mer än linoljefärg, den är enklare att jobba med och så blir det en så levande yta, den blir matt, nästan som tyg, säger hon.

Renoveringen av huset har mest handlat om att riva fram, säger Brita.

Artikelbild

| Kalle Zackari Wahlström packar palsternackor som ska lagras för vintern.

De förra ägarna gjorde en helrenovering på 1950-talet i det fräschaste materialet som fanns, nämligen masonit. Med en miljard spikar som Kalle fick dra ut.
Sedan har jag satt en och en halv kilometer pärlspont på väggarna, säger Kalle.
Artikelbild

| Kalle Zackari Wahlström och treåriga Essa går till hönsen. ”Just nu försöker jag skaffa mat till oss på olika sätt, det är något biologiskt, jag känner mig rik när jag hämtar ägg.”

Gjort mycket själva

Det var när masoniten försvann som husets själ visade sig, tycker Brita.

Artikelbild

| Brita Zackari målar väggarna i äggoljetempera.

Jag var inte superförtjust i huset först, utan det var platsen jag blev förälskad i. Men det kom med tiden.

Mycket av renoveringen har Kalle och Brita själva stått för, men ibland har de kallat in snickare.

Brita har varit gravid en stor del av renoveringstiden och har inte kunnat göra så mycket.

Men jag målade hallgolvet rutigt när jag var höggravid. Jag använde en pizzakartong som mått, det blev fint.

Nytt kök

När Brita och Kalle köpte gården hade huset ett slitet funkiskök. Det var dåligt planerat, och Brita ville hellre ha ett kök i äldre stil. De laborerade med idén att flytta om den gamla köksinredningen för att få mer plats, men det skulle bli dyrare och jobbigare än att bygga nytt. I stället ritade Brita ett nytt kök och Kalles kompis byggde det.

Skissen ser ut som att ett barn har ritat den i skolan, men han byggde exakt som jag ville. Färgen på väggarna har ändrats tusen gånger, men färgen på köket satt som en smäck direkt. Jag är jättenöjd, säger Brita.

Bortsett från köket är det mest lyckade projektet den gamla pardörren som sattes in mot gästrummet. Det är en ytterdörr med spröjsade glaspartier.

Jag störde mig på den gamla 1960-talsdörren som blockade ljuset från fönstret i gästrummet, så vi bytte ut den. När vi tog upp hålet såg vi att det hade varit en större dörröppning där tidigare, jag fick alltså samma idé som någon hade haft förut, säger Brita.

Kalle och Brita verkar ha hur många projekt som helst på gång, småbarn till trots. Och det finns förstås en massa saker kvar att göra – närmast en ny hage till fåren. Kompisar kommer att hjälpa till med stängslingen.

Inte perfekt

Projekt är en förutsättning för att paret ska må bra.

Jag hade blivit knäckt av att vara sysslolös, jag är van vid att hålla på och greja hemma, säger Brita.

Men allt måste inte vara perfekt och bli bra genast. Det är nyttigt att testa nya saker och se hur det går, menar de.

Bara för att det inte går helt "smooth" från början så betyder det ju inte att man inte ska göra det. Och jag går inte under för att det inte är klart, då skulle jag haft magsår för länge sedan, säger Brita.

Hennes dröm på sikt är att bygga ett nytt hus.

Egentligen är det här för litet. Om jag tänker tioårsprojekt så skulle jag vilja bygga ett nytt större hus.