Upptäck fem pärlor i Stockholms skärgård

Få svenska sommarupplevelser går upp mot en båtutflykt i Stockholms skärgård. Skärgården skiftar ständigt karaktär, från mellanskärgårdens öppna fjärdar till ytterskärgårdens karga skönhet.

Sälkolonier latar sig på kobbarna vid Huvudskär.
Foto: Anders Pihl/Respress

Sälkolonier latar sig på kobbarna vid Huvudskär. Foto: Anders Pihl/Respress

Foto: Fotograf saknas!

Resor2014-05-27 11:12

En vacker sommartorsdag i juni anländer jag med en Cinderellabåt till bryggan Berg på ön Möja. Utfärden har varit ett rent nöje. Större delen av resan har tillbringats på soldäck. Det är bekvämt och enkelt att göra dagsutflykter i Stockholms skärgård.

Berg är den största byn på Möja och utmärks av gammal fin träbebyggelse från 1900-talets början. Mina ögon dras genast till ett vitt ”Pippi Långstrump-hus”. Staketet utanför lutar något utanför det charmigaste huset i byn. Snart står jag och pratar med ägaren Nils Gunnar Olsson.

– Jag har varit här varje sommar hela mitt liv. Min pappa köpte huset av en bonde för länge sedan. På den tiden fanns det knappt några träd på ön, berättar Nils.

Under sommarmånaderna är Nils nästan alltid på Möja. På vinterhalvåret flyttar han dock in till stan. Det visar sig att Nils är mycket intresserad av teknik och tåg.

– Jag har faktiskt anlagt en järnväg här, tvåhundra meter lång. Den börjar här utanför staketet och slutar därborta.

Nils pekar på en plats där en smal räls försvinner bakom en lada. Till järnvägen, Sveriges kortaste, hör ett litet antikt ånglok som han brukar visa några gånger per sommar, till många barns förtjusning. Nils ler:

– Jag brukar säga att nöjet av att äga en järnväg är inte alltid proportionellt till dess längd, säger han.

Jag fortsätter ut i sommarlandskapet på Möja. Hundkäxen blommar. En mild bris drar genom trädens lövmassor. Bergbofjärdens vattenspeglar lyser mellan trädstammarna.

I Berg fungerar Möja Värdshus som ett slags centrum för det goda livet. Värdshusets trädgård är full med människor inbegripna i avspända sommarsamtal. Till lunch njuter jag av pinfärsk havsabborre med gräddsås och med ett välrekommenderat vin till.

Efter kaffet väntar Kyrkviken alldeles intill, där Möja har en fin gästhamn bland ett litet gytter av fiskebodar. En segelbåt glider sakta ut till havs med motorn på lågvarv. Att utforska skärgården från ö till ö genom dagsutflykter kan jag göra varje dag utan att tröttna.

Fem skärgårdsöar värda en utflykt

Möja – för cyklister

Möja är en av de största öarna i mellanskärgården och huvudö för Möja-arkipelagen, ett område småöar och skär omtyckta av båtfolket. Med sina 300 bofasta personer erbjuder Möja mer service än de flesta öar, som ett antal restauranger, två affärer, taxi och distriktsläkare. Möja är en ombesjungen ö, såväl Cornelis Vreeswijk (Ångbåtsblues) som Evert Taube (Dans på Sunnanö) hittade inspiration här. Den genuina bebyggelsen, träkyrkan, de båda insjöarna, vådkasen och naturreservatet Björndalen är alla värda att uppleva. Tyvärr är Möja ingen given badö för dagsbesökaren, däremot en perfekt cykelö.

Fjärdlång – stillsamt liv

Sedan 1985 är hela Fjärdlång med omgivande öar ett stort naturreservat, skyddat inte minst för sitt rika djurliv. Lämpliga badklippor hittar man längs hela ön och från berget Tysta Klint får man milsvid utsikt över södra skärgården. Stugby, vandrarhem och tältcamping ger Fjärdlång ett lågmält liv under sommaren. Seglare hittar flera fina naturhamnar och en gästhamn. De små öarna Myggskären med öppna bodar att sova över i kan tilltala den äventyrlige.

Gällnö – fina badställen

Idylliska Gällnö ligger relativt nära Stockholm och är en avkopplande plats som överraskar. Inne på denna gröna och lite förbisedda ö stöter man på ett välbevarat odlingslandskap med en kulturbygd där bondgårdar breder ut sig mellan öppna hagar och fält med fritt betande djur. Gällnö Café vid viken Hemfladen är sommartid den ultimata platsen för en kaffe med citrontårta under äppelträden. Bredvid erbjuder charmiga Gällnö Bar ovanliga ölsorter och lättare mat. Gällnö passar utmärkt för långpromenader. Ön har en rad fina badställen och en gästhamn i Torsviken.

Finnhamn – en klassiker

Finnhamn är en skärgårdsklassiker som håller. Stockholms stad köpte Finnhamn redan 1943 för att skapa ett rekreationsområde för alla och förblir ett av de mest omtyckta resmålen i skärgården. Vandrarhemmet Utsikten i kolhandlare Rönströms stora sommarhus från 1915 och Finnhamns berömda krog är två skäl till populariteten. Den varierade naturen med klipphällar, tallskog och eklundar utgör ett tredje. Vandring på den 1,7 kilometer långa Finnhamnstigen och ett besök på ekologiska bondgården Idholmens gård är exempel på populära aktiviteter.

Huvudskär – klara bad

Huvudskär har länge varit ett av skärgårdens mest fotograferade och avmålade motiv. Två hundra nästan helt kala kobbar och skär ryms inom Huvudskärs unika naturreservat i yttersta havsbandet. Huvudskär är en av mycket få platser i havsbandet som finns tillgänglig för allmänheten utan egen båt. Dessutom går det att sova över på det stämningsfulla vandrarhemmet i Tullhuset. Solsäkra Huvudskär utlovar naturupplevelser av den storslagna sorten. Man ser sälkolonier lata sig på sina kobbar och med lite tur havsörnar sväva i det blå. De mjuka berghällarna inbjuder till picknick och åtminstone på sensommaren lockar det kristallklara vattnet till bad.

Skärgården

Resa dit

Båtar ut till Stockholms skärgård körs i huvudsak av två stora bolag, Waxholm och Strömma (med Cinderellabåtarna) och avgår från två kajer i centrala Stockholm, Strömkajen respektive Nybrokajen. Det går bra att köpa biljetten ombord. Biljettpriserna varierar mellan 45 och 160 kronor enkel. Waxholmsbolaget erbjuder också tre olika slags periodkort på sin hemsida, bland annat det populära Båtluffarkortet.

På de flesta sträckor kan man äta något enkelt ombord på båtarna. Strömmabolaget erbjuder också särskilda matkryssningar på sina Cinderella-båtar.

Möja

Bo: STF Vandrarhem Möja, Möja Värdshus, Möja Gästhem och Humlans B&B. Även enskilda stuguthyrare, se hemsidan nedan. Cyklar och kajaker går att hyra.

Äta: Möja Värdshus, Restaurang Pärlan och Wikströms Fisk.

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella-båtarna, sex olika bryggor. Restid: 2,5 – 4 timmar.

Mer info: www.mojaturistinfo.se

Fjärdlång

Äta: Hamnkiosken säljer enklare maträtter.

Bo: Vandrarhemmet i Ernst Thiels villa, Stugby. Tältcamping. Kajak, roddbåtar och fiskeutrustning finns att hyra.

Resa hit: Waxholmsbåt. Restid: 3,5 timmar från Strömkajen Stockholm, 30 minuter från Dalarö.

Mer info: www.fjardlang-huvudskar.se

Gällnö

Bo: Gällnö Vandrarhem. Kajaker och cyklar går att hyra.

Äta: Gällnö Café och Gällnö Bar.

Resa hit: Waxholmsbåt och Cinderella-båt. Restid: 1,5 timme.

Mer info: www.gallno.se

Finnhamn

Bo: Vandrarhemmet Utsikten samt två stugbyar som bokas via vandrarhemmet. Kajak, roddbåt och motorbåt går att hyra.

Äta: Finnhamns krog, med i finsmakarguiden White Guide.

Resa hit: Waxholmsbåt, Cinderella-båt. Restid: 2 tim 10 minuter.

Mer info: www.finnhamn.se

Huvudskär

Bo: Huvudskär Vandrarhem. Roddbåt och kajak går att hyra.

Äta: Till Huvudskär måste man ha med sig mat.

Resa hit: Två båtbolag kör från Dalarö under helger sommartid. Måste förbokas. Restid: 1 timme. Bokning genom www.otaxi.se eller www.dalarosjotransporter.se/page5.htm

Mer info: www.fjardlang-huvudskar.se, www.skargardsstiftelsen.se/omrade/huvudskar/

Läs mer

www.visitskargarden.se

www.waxholmsbolaget.se

www.stromma.se/sv/Skargard/Cinderellabatarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om