Listan, som består av 27 namn, toppas av Åke Karlsson, 76 år, Norrköping och på andra plats finns Pierre Ländell, 54 år, Kinda. Med tanke på att partiet fick 0,06 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014 är listan entusiastiskt lång. Men andranamnet Pierre Ländell, ledamot i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i Kinda och partiets valgeneral, är optimistisk.

– Vi har medvind och växer. Vi vill ta hand om hela landet och allt fler upptäcker det, säger Pierre Ländell.

Trots sin optimism vill han inte fördjupa sig i en diskussion om partiets chanser att komma in i riksdagen. Men desto mer är han villig att prata om chanserna inför årets kommunalval. Förra gången valdes partiet in i nio kommuner, varav två i Östergötland: Kinda och Valdemarsvik. I år ställer partiet upp med egna listor till kommunfullmäktige i över 30 kommuner runt om i landet. Den här gången i Östergötland sker det även i Norrköping (förutom Kinda och Valdemarsvik).

Artikelbild

| Toppar. Åke Karlsson toppar riksdagslistan för Landsbygdspartiet oberoende i Östergötland.

– Vi tror och hoppas att vi kan komma in i många fler kommuner är förra valet. När det gäller Östergötland då smäller det en bomb när vi visar vår kommunlista i Norrköping, säger Pierre Ländell.

Partiets listor inför kommunalvalet är ännu inte helt klara, men det är känt att Norrköpingslistan toppas av samma person som länets riksdagslista, Åke Karlsson. Det är dock inte hans namn som kommer att orsaka smällen.

– Det är andranamnet på listan som ska chocka Norrköping. Det är en kvinna som inte har varit politiker, men som har kämpat hårt för sina hjärtefrågor mot politiker i Norrköping. Nu ska hon engagera sig politiskt i vårt parti, säger Åke Karlsson.

Ska du inte säga hennes namn?

– Vi vill först vara klara med kommunernas handlingsprogram innan vi avslöjar kommunlistor. Det gör vi om ett par dagar.

Åke Karlsson säger sig vara glad över att han fick förtroende för att toppa Östergötlands riksdagslista. På partiets gemensamma riksdagslista, som består av 61 namn från hela landet varav sex från länet, är han på 15:e plats.

Partiet kommer med lokala riksdagslistor även i Skåne och i Uppsala län. I landstingsvalet ställer partiet upp i Östergötland, Jämtland, Kalmar, Kronoberg, Uppsala och Örebro. Den östgötska landstingslistan toppas av David Wenhov, Rimforsa; Pierre Ländell och Åke Karlsson.